Az energiafogyasztás csökkentése érdekében indítottak petíciót Németországban, amelyet már 60 ezer ember írt alá - írja a The Local. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy az 50 ezredik aláírás a kijelölt határidő előtt érkezett meg, ami pedig azt jelenti, hogy a kezdeményezés a Bundestag, vagyis a német parlament alsóháza illetékes bizottsága elé kerül.

A javaslatok között van pár igen "meredek" is, ezért az egyik beterjesztő szerint kicsi az esély arra, hogy mindent bevezessenek, de már az is komoly előrelépés lenne, ha egyáltalán vitáznának róla a képviselők.

Azt szeretnék például, ha

  • az autópályákon 100, az autóutakon 80, a lakott területeken pedig 30 kilométer per óra lenne a sebességkorlátozás,
  • szeretnének autómentes vasárnapokat,
  • a belföldi repülőjáratok betiltását,
  • a plug-in hibridek támogatásának felfüggesztését
  • és több kerékpárutat

A petíció megfogalmazói szerint az intézkedések gyorsan, többnyire kis erőfeszítéssel - és hatékonyan - hozzájárulnának az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentéséhez az üzemanyag-fogyasztás mérséklésével. A megtakarítás elérheti a 13,4 millió tonna üzemanyagot is.

Forrás: Getty Images

Ha ezeket nem is vezeti be a parlament, könnyen lehet, hogy az orosz háború okozta nyomás miatt a kormány kénytelen lesz véget vetni a száguldozásnak a német autópályákon.

A kormányalakításnál is előjött a téma

A szociáldemokratákkal (SPD) és a szabad demokratákkal (FDP) koalícióban lévő német Zöldek pártja 130 km/órás sebességkorlátozást szorgalmazott az autópályán. Ezt az FDP elutasította és a koalíció feltételéül szabta.

Egy klímaaktivista, aki támogatta a petíciót azt mondta, eleve abszurd, hogy egyáltalán szükség van aláírásgyűjtésre. Klímaválság van, háború van, ezért a kormányt meg kell győzni arról, hogy legalább sebességkorlátozást bevezessen a pályán - tette hozzá.

Az FDP szóvivője azonban azt mondta, hogy a párt elutasítja ezeket a követeléseket.