A Covid-19-es járvány számos kudarcot fedett fel, megmutatva az egészségügyi ellátórendszerek, szervezetek rossz működését, ami miatt most többen halnak meg a fertőzésben mint egy évvel ezelőtt – mondta az Európa Parlamentben António Guterres ENSZ főtitkár.

Jelenleg úgy áll a járvány kezelése, hogy 225 millió adag vakcina hiányzik Afrikából, ami nélkül az országok 90 százaléka nem lesz képes a 10 százalékos átoltottságig sem eljutni. Továbbá összesen 11 milliárd adag vakcinára van szükség, hogy globálisan elérhető legyen a 75 százalékos átoltottság.

Ezért fel kell gyorsítani az oltásokat, és hatékonyabbá tenni a gyártást, amihez minden opciót meg kell vizsgálni. Szükség lesz továbbra is az önkéntes felajánlásokra, csakúgy mint a szellemi tulajdonra vonatkozó jogok és szabadalmak felfüggesztésére.

Guterres javaslata szerint létre kell hozni egy válságkezelő stábot, hogy a jelenlegi rohamos terjedésnek gátat vessen az oltási tervek irányításával, a vakcinák elosztásával. Az ENSZ azt is javasolja, hogy a jövőbeni pandémiák elkerülése érdekében az Egészségügy Világszervezet (WHO) kapjon szélesebb jogköröket, hogy még egyszer ne fordulhasson elő ilyen egészségügyi katasztrófa.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.