Az idei első negyedévben az egy főre jutó reáljövedelem 5,8 százalékkal bővült a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban – áll a szervezet új kimutatásában. A mostani 2008 óta a legnagyobb emelkedés a mutatóban, ami az OECD szerint sokkal jobban érzékelteti a magánszemélyek jólétét mint az egy főre jutó GDP.

A mostani ugrás jóval meghaladja az egy negyedévvel ezelőtti 0,5 százalékos bővülést. A kedvező fordulat mögött viszont javarészt az áll, hogy az Egyesült Államok tetemes költségvetési juttatást biztosított a háztartásoknak, ezzel is igyekezve beindítani a gazdaságot.

Csak az USA-ban az első negyedévben 11,7 százalékkal nőtt az egy főre eső reáljövedelem. A trend hasonló volt más fejlett gazdaságokban is, noha mérsékeltebb ütemben. Az érték nőtt Kanadában (1,5 százalék) és, Olaszországban (1 százalék).  Ehhez képest kisebb, 0,6-tól 2 százalékig terjedő visszaesések voltak Németországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban.

Más OECD tagállamokban is vegyes volt a kép. Dániában 6,7 százalék volt a növekedés, és ebbe a sorba tartozik Magyarország is, nálunk az első negyedévben 3,1 százalékkal nőtt az egy főre jutó reáljövedelem.

Ellenben Ausztriában látványos, 11,6 százalékos visszaesést mért az OECD, és Csehországban is visszaesés volt, noha jóval kisebb, 1,7 százalékos a vizsgált időszakban.