A hét legfejlettebb ország, a G7 csoport GDP-je 0,4 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, amikor nagyobb, 0,9 százalékos bővülést jegyeztek fel.

A csoporton belül a tavalyi utolsó negyedévi növekedés után az idei első negyedévben a német GDP már 1,7 százalékkal, a brit 1,5 százalékkal, a japán pedig 1,3 százalékkal csökkent - írja az OECD.

Az olasz gazdaság folytatta a lejtmenetet, a tavalyi utolsó negyedévben a GDP 1,8 százalékkal, az idei első negyedévben 0,4 százalékkal esett rendre negyedéves összevetésben. A francia gazdaságban kedvező fordulat állt be: az idei első negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi utolsó negyedévhez képest, amikor még 1,4 százalék csökkenést regisztráltak.

Az amerikai és a kanadai GDP továbbra is a pozitív tartományban mozgott, mindkét országban 1,6 százalékos gazdaság növekedést mértek az első negyedévben. Az amerikai GDP a tavalyi utolsó három hónapban 1,1 százalékkal, a kanadai pedig 2,3 százalékkal bővült.

Az euróövezet GDP-csökkenése a tavalyi utolsó negyedévi 0,7 százalékról, 0,6 százalékra, az EU-é pedig 0,5 százalékról 0,4 százalékra mérséklődött az idei első negyedévben.

Az OECD gazdasági teljesítménye 4,9 százalékkal csökkent tavaly a 2019. évi 1,7 százalék növekedés után.