Az áttörést jelentő esetek száma valójában arra utal, hogy a vakcinák "még mindig nagyszerűen működnek", de túl sokat kérnek tőlük - mondta Drew Weissman az amerikai PBS-nek. Az orovs közel két évtizedet töltött olyan kutatások vezetésével, amelyek a Pfizer és a Moderna által gyártott, a koronavírus megállítására szolgáló mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez vezettek.

Az egyre több kutatás arra utal, hogy a változatok nagyobb terhelést jelentenek az oltóanyagoknak, amikor az emberek a delta-változattal fertőződnek meg. A vizsgálatok szerint ezerszer nagyobb vírusterhelést produkálnak, mint az eredeti Covid-19 törzs esetében. Ez azt jelenti, hogy a deltaváltozat hatékonyabban terjed, és minden egyes alkalommal, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent vagy beszél, potenciálisan sokkal több vírust szabadít fel - és lehetőséget ad arra, hogy valaki más megbetegedjen -, mint a világjárvány korábbi szakaszában.

Mivel az Egyesült Államok lakosságának csak mintegy fele - 163,3 millió ember - van teljesen beoltva a koronavírus ellen, a vakcina előnyei kezdenek elenyészni - mondta Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem orvosa és fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője. Az ország egyes részein pedig az emberek kevesebb mint egyharmada kapta meg mind a két szükséges oltását.

"Nem lehet megfékezni egy világjárványt, ha csak az emberek 30 százaléka vagy akár csak a fele van immunizálva" - mondta Alex Huffman, a Denveri Egyetem aeroszolkutatója és professzora.

Fontos megjegyezni, hogy időnként áttörések várhatóak minden oltóanyag esetében. A vírus elleni védőoltás olyan, mintha a tengerparton nyaralva naptejet használnánk - hozott egy hasonlatot Huffman. A naptej némi védelmet nyújt a leégés ellen, de az óvatos ember széles karimájú kalapot is viselhet, vagy kerülheti a napfényes időben a szabadban való üldögélést. A koronavírus esetében az arcmaszk és a társadalmi távolságtartás, különösen a zárt nyilvános helyeken, hasonlóan hasznos lehet olyan helyzetekben, ahol nagyobb a kockázat.

Sok a félreértés

Az Egyesült Államokban az emberek jelentős része téves információknak volt kitéve a Covid-19 vakcinák biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatban - beleértve azt is, hogy az áttörő fertőzések valahogy azt jelentik, hogy a vakcinák nem működnek -, ami miatt a szakértők úgy vélik, hogy az ódzkodók máshogyan értékelik ezeket a kockázatokat. Vagyis sokan nem értik, hogy a vakcina a súlyos megbetegedés vagy a halál megelőzésében javítja jelentősen az oltottak esélyeit, a fertőzéssel könnyebben számol le a szervezetük, de nem zárja ki, hogy elkapják a betegséget.

Még a delta esetében is szinte mindenki, aki a koronavírusban meghal - az ismert esetek 99,5 százaléka -, oltatlan ember, a betegség miatt kórházba került emberek 97 százalékával együtt. Ez arra utal, hogy a vakcinák még mindig nagyon hatékonyak - mondta az amerikai sebész főorvos Vivek Murthy egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón.

A CDC azokat a beoltott embereket számolja, akiket a koronavírus miatt kórházba szállítottak vagy meghaltak. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján ez nagyon ritkán fordul elő.

A New England Journal of Medicine című szaklapban július 28-án megjelent tanulmányban a kutatók elemezték az Izrael legnagyobb egészségügyi központjában 1497 teljesen beoltott egészségügyi dolgozótól gyűjtött orrtampon-tesztek eredményeit, az utolsó teszteket április 28-ig gyűjtötték, amikor az alfa-változat Izraelben teret nyert. 39 áttörést jelentő fertőzést találtak. Azok, akik megfertőződtek, enyhe tünetekkel jelentkeztek, ha egyáltalán jelentkeztek orvosi ellátásra. Ezeket az eredményeket hónapokkal azelőtt véglegesítették, hogy a deltaváltozat uralta a világjárványt. Egy július 21-én ugyanebben a folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy "csak szerény különbségek voltak a vakcina hatékonyságában" az alfa-változatnak kitett emberek és a delta-változat között.

Kevés az adat, de van, ami látszik

Az Egyesült Államokban azonban senki sem tudja pontosan, hogy hány áttöréses eset van valójában, mert országos adatok nem léteznek. Az ügynökség nem számolja azokat a beoltott embereket, akiknél diagnosztizálták a betegséget, de tünetmentesek vagy csak enyhe tüneteik vannak - mondta Ashish Jha, a Brown Egyetem Közegészségügyi Iskolájának dékánja. Ez szerinte azért problematikus, mert a kutatóknak a beoltott emberek körében történt fertőzések számbavétele létfontosságú a folyamatosan fejlődő vírus vizsgálatához.

Azt viszont kutatási adatok már igazolják, hogy a delta-változatnak való kitettségkor tüneteket mutató oltott emberek esetében hétszeresére csökken az áttöréses fertőzés kockázata, és ez a csökkenés 20-szoros a kórházi kezelések és a halálozás tekintetébe [az oltatlanokkal összehasonlítva] - mondta Rochelle Walensky, a CDC vezetője.

Arra is vannak már adatok, hogy a koronavírus okozta halálozás esélye egy nem beoltott személy esetében körülbelül egy a 200-ból, míg az mRNS-vakcina okozta mellékhatások esélye körülbelül 2-4 millióhoz.

Jöhet a vírus evolúciója is

Ha nem oltatják be magukat többen, vagy nem tesznek óvintézkedéseket a világjárvány növekvő lendületének lassítására, különösen azokon a helyeken, ahol a megbetegedések száma megugrik, a koronavírus ellen elért eredmények elúszhatnak, és olyan feltételeket teremthetnek, amelyek a vírus további fejlődését idézhetik elő. "A nagy aggodalom az, hogy a következő, esetleg felbukkanó variáns - amely potenciálisan csak néhány mutációra van - potenciálisan kikerülheti a vakcináinkat." - magyarázta Walensky .

Ez azt jelenti, hogy a teljesen beoltott embereknek továbbra is óvatosnak kell lenniük, kerülniük kell a tömeget, és továbbra is meg kell tenniük "minden olyan dolgot, ami segít" az új fertőzések megelőzésében - vélik egybe hangzóan a szakértők.