Az új szakasz avatásán Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester elmondta, hogy ezzel a projekt 70 százaléka megvalósult, és a nagy metrógyűrű utolsó kilenc állomásának megnyitása 2023-ban várható. A nagy gyűrűvonalról 44 irányba lehet majd átszállni a felszíni vasútvonalakra és a fővárosi metró sugár irányú vonalaira.

Szobjanyin szerint a projekt a felszíni Moszkvai Központi Gyűrű vasútvonallal együtt új támogató keretét képezi majd Moszkva teljes közlekedési rendszerének. Az avatási ünnepséghez videókapcsolaton keresztül csatlakozott Vlagyimir Putyin elnök is - írja az MTI.

A polgármesteri hivatal szerint az új szakasz 1,4 millió moszkvai számára könnyíti majd meg a közlekedést. Az új állomásokat az első időben mintegy 600 ezer ember fogja használni, számukra a városon belüli utazás 35-45 perccel rövidül le.

A mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetően kialakított Bolsaja Kolcevaján csak új vonatok közlekednek majd. Az utasok a moszkvai metró telefonos alkalmazásában megnézhetik, mennyire zsúfolt a beérkező szerelvény, és kiválaszthatják maguk számára a legszabadabb kocsit.

A nagy metrógyűrűn, amelyet 2018-ban kezdtek el építeni, és amely a régi gyűrűvonaltól mintegy tíz kilométerrel kijjebb fogja össze a sugár irányú metróvonalakat, összesen 31 állomást létesítenek. Teljes hossza körülbelül 70 kilométer lesz, amivel elnyerheti a világ leghosszabb vonala címet.