Egy új autoriter tengely emelkedik fel a világban, miközben a globális vagyon 99 százaléka lassan az emberek 1 százalékának kezében lesz. Az autoriter rezsimek sok szempontból különböznek egymástól, de számos közös pont is akad - olvasható a lap online kiadásában.

Ilyen kapcsolódási pont

QP | Quality Placement
  • a demokratikus normákkal szembeni ellenséges hozzáállás
  • a szabad sajtóval való szembenállás
  • az intolerancia a kisebbségekkel szemben
  • valamint az, hogy a kormány mindent saját és környezete gazdagodásának rendel alá.

Ezek az autokratikus vezetők olyan oligarchákkal tartanak fenn kapcsolatot, akik a világot a saját gazdasági játékszerünknek tartják - írja Sanders.

A 77 éves Bernie Sanders demokrata politikus komoly kihívója volt a párt elnökjelöltségéért folyó közdelemben 2016-ban Hillary Clintonnak. Az USA-ban általában nyugat-európai stílusú szociáldemokratának tarják, ami ott már-már egyenlő a radikális baloldalival.

A Donald Trumpéhoz hasonló rendszerek Európában, Oroszországban, a Közel-Keleten és Ázsiában is megtalálhatók.

Látjuk, hogy a vezetők

az emberek félelmeit, előítéleteit, sérelmeit használják fel, hogy megtartsák hatalmukat.

Ez nem Donald Trumppal kezdődött ugyan, de egészen biztos, hogy az autoriter vezetők inspirációt merítenek abból, ahol a világ legerősebb demokráciájában éppen ezeket a demokratukis normákat rombolják.

Oroszországban Vlagyimir Putyin és oligarcha körének érdekei beépülnek a kormányzati döntéskbe és már az sem lehet megmondani, hogy a kettő között hol húzódik a határ.

Szaúd-Arábiában az állam természeti erőforrásainak egy része milliárd dolláros értékben a kírályi család tulajdonát képezik.

Magyarország szélsőjobboldali, autoriter vezetője Orbán Viktor nyíltan barátkozik Vlagyimir Putyinnal.

Kínában Xi Jinping és köre folyamatosan rombolja a politikai szabadságjogokat, miközben agresszíven támogatja az autokratikus kapitalizmus egy formáját.

Sanders szerint azonban nem lehet egyszerűen csak visszatérni ahhoz az állapothoz, amely az elmúlt pár évtizedben jellemezte a világot. Ma az USA-ban és a világ más országában is az emberek egyre többet dolgoznak, míg a bérek stagnálnak és attól félnek, hogy a gyerekeik rosszabb körülmények között élnek majd, mint ők maguk.

A kormányoknak össze kell fogniuk, meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a multinacionális vállalatok dollár trilliókat tartsanak offshore számlákon és elkerüljék az adófizetést.

Nem elfogadható ezen kívül a fosszilis üzemanyagok túlzott használata sem.

Meg kell gátolni, hogy egy marék médiaóriás ellenőrzése alá essen a globális információáramlás nagy része.

A szenátor szerint szükség van egy progresszív mozgalomra, amely gátat szab az autoriter rezsimek felemelkedésének és csökkenti az egyenlőtlenséget.

A kép forrása: Alex Edelman/Getty Images/AFP.