A londoni IHS Markit piackutató intézet felmérésében a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke júniusra 49,8 pont lett, magasabb a májusi 39,8 pontnál. Elemzők minimálisan gyengébb mutatóra, 49,6 pontra számítottak júniusra - közölte az MTI.

Az amerikai Institute for Supply Management (ISM) felmérésében a júniusi BMI 52,6 pontra emelkedett a májusi 43,1 pontról. A piac az ISM mutatója esetében 49,5 pontot várt júniusra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az ISM alindexei közül az új megrendelésekre vonatkozó mutató júniusban 56,4 pontra ugrott a májusi 31,8 pontról, az árindex 40,8 pontról 51,3 pontra emelkedett, a foglalkoztatottsági helyzetet tükröző mutató értéke pedig a májusi 32,1 pontról 42,1 pontra nőtt júniusban.

A szakértők által vártnál kevésbé csökkent a foglalkoztatás az amerikai magánszektorban júniusban. Az ADP munkaügyiadat-feldolgozó intézet szerdán azt közölte, hogy az Egyesült Államokban júniusban 2 millió 369 ezerrel csökkent a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. Piaci elemzők nagyobb, 3 milliós csökkenésre számítottak.

A májusi adatot 2 millió 760 ezerről 3 millió 65 ezres csökkenésre korrigálta az ADP a felülvizsgálat után. Az Egyesült Államokban március közepétől kezdtek el igazán szigorú intézkedéseket bevezetni a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében, ennek hatására erős elbocsátási hullám indult.