Az elmúlt két hónapban többször is megpróbálták feltörni az SKDKnickerbocker nevű kampánystratégiák kidolgozásával foglalkozó cég rendszerét oroszországi bázisú, ottani állami kötődésű hackerek. Az SKDK ügyeire rálátó források arról számoltak be a Reutersnek, hogy a hackerek nem jártak sikerrel. "Jól védekeznek, ezért nem történt szabálysértés" - mondta az illető.

Hilary Rosen, az SKDK alelnöke nem kívánt nyilatkozni, ahogy a Biden-kampány és a Microsoft szóvivője sem kívánt reagálni az értesülésre. Viszont ezzel egyszerre az amerikai titkosszolgálatok riasztást adtak ki, hogy Moszkva és a 2016-os választást már befolyásoló hackerei nem alszanak.

Robert Mueller volt különleges ügyész, aki a Trump-kampány és az oroszok összejátszását vizsgálta jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy Moszkva és hozzá közelálló hackercsoportok akkor megpróbáltak beavatkozni az amerikai elnökválasztásban, és Mueller pedig arra figyelmeztetett, hogy Oroszország beavatkozna a jelenlegi kampányba is.

Az egyik forrás szerint nem volt világos, hogy Biden kampánya volt-e a cél, vagy az oroszok megpróbálnak-e hozzáférni az SKDK más ügyfeleivel kapcsolatos információkhoz. Anita Dunn, az SKDK ügyvezető igazgatója a Fehér Ház kommunikációs igazgatója volt a Barack Obama elnökség alatt, és a Biden-kampány vezető tanácsadója.

Az SKDK behatolási kísérleteit a Microsoft nemrégiben jelezte a kampánycégnek, amely az orosz kormányhoz kötött hackereket valószínűsített a támadás hátterében.

Az idei elnökválasztás sok szempontból más lehet, mint az eddigiek, köszönhetően a koronavírus-járványnak: rekordot dönthet a levélen beérkezett szavazatok mennyisége.