Az ukrán államfő szavai szerint Ukrajna legalább 7 milliárd dollár bevételhez jut a megállapodásnak köszönhetően. A szerződés tíz évre meghosszabbítható. Zelenszkij szerint az egyezség biztosítja az ukrán gázvezeték kihasználtságát és az energetikai biztonságot, valamint az ukránok jólétét. Az első évben az orosz fél legalább 65 milliárd köbméter gázmennyiség tranzitját garantálja Ukrajnán keresztül, a következő négy évben pedig 40 milliárd köbméterét.

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója újságíróknak megerősítette, hogy sikerült aláírni a szerződés- és egyezségcsomagot.

QP | Quality Placement

Ötnapos, magszakítás nélküli tárgyalásokat követően Bécsben sikerült elfogadni a végső döntéseket és megkötni az utolsó megállapodásokat is. Egyidejűleg aláírtak egy sor egyezményt és szerződést. A mai naptól e dokumentumok biztosítják az orosz gáztranszfert Ukrajnán keresztül 2019. december 31-ét követően - közölte Miller. A szerződéseket 2019. december 30-val keltezték  - írta az MTI.

Buktunk 25 százalékot?

Azt írja a megállapodásról az energetikai szolgáltatásokban utazó Wattler, hogy a megállapodás az ellátásbiztonság biztosítása mellett nem várt következménnyel is jár. Leginkább azzal, hogy a vezetékes gáz ára most negyedével alacsonyabb szintre zuhant, mint a bécsi tárgyalások megkezdésekor.


Míg december elején (a 2020 februári leszállítási időpontra vonatkozóan) 16 euró volt az egységár (EUR/MWh), ezt most már 12 euró körül jegyzik. Ez önmagában nem rossz hír, de azzal együtt már fejtörést fog okozni, hogy a korábban vásárolt (illletve lekötött) mennyiségeken sokat lehet veszíteni.


Ráadásul: rekordmagas szintre kerültek a gáztárolói szintek - a Wattler szerint korábban soha nem voltak az év végén ennyire teli -, ami azért okozhat problémát, mert azok a jelenlegi piaci árnál magasabban bevásárolt gázzal vannak tele. Így az orosz-ukrán megállapodás értelmében január 1-től továbbra is érkezhet gáz Ukrajnából, ez utóbbi viszont lényegesen olcsóbb, mint a bespájzolt. Mindez pedig azt eredményezheti, hogy a korábban beraktározott készletek beragadhatnak, mert a fogyasztók számára kedvezőbb a vezetéken érkező olcsóbb gázt preferálni.

Jurij Vitrenko, a Naftohaz igazgatója szerint egyezség született a peres ügyek rendezéséről is. Így a Gazprom felhagy a stockholmi döntőbíróság ítéletének megfellebbezésével. Az egyezség értelmében a felek megszüntetik az egymás ellen folyamatban lévő peres eljárásokat és visszavonják a panaszokat.

Hétfőn befejeződött Bécsben az a többnapos tárgyalássorozat, amelyet az ukrán és az orosz gázvállalat folytatott a gáztratzitról. Az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállításról szóló, 2009-ben kötött szerződés hatálya az idei év végével hatályát veszti, ezért Ukrajnának és Oroszországnak új szerződést kellett kötnie.

Moszkva egyik fő feltétele az volt, hogy kölcsönösen mondjanak le minden peres követelésről egymással szemben, különben eleinte nem akart egy évnél hosszabb szerződést kötni. Kijevnek viszont a minél hosszabb távú szerződés állt az érdekében, tekintettel az épülő Északi Áramlat-2 gázvezetékre, amely komoly konkurenciát jelent az ukrajnai gázvezetéknek.

Múlt pénteken a Gazprom kifizette a Naftohaz ukrán állami gázvállalatnak a stockholmi döntőbíróság által korábban már megítélt 2,9 milliárd dollárt. Olekszij Orzsel ukrán energetikai miniszter szerint az ukrán gázvállalat a megállapodás érdekében további 12,25 milliárd dollár peres követelésről mond le a Gazprommal szemben.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett: hétfőn Ukrajna és az orosz Gazprom gázvállalat megállapodást írt alá arról, hogy Kijev lemond arról a 7,4 milliárd dollár követelésről, amelyet az ukrán monopóliumellenes bizottság vetett ki korábban az orosz gázóriásra bírságként.