Az Ukrajna elleni orosz háború korszakforduló az európai történelemben, és ebben az új korszakban "sokkal többen kell befektetnünk országunk biztonságába, hogy megvédjük szabadságunkat és demokráciánkat" - mondta a kancellár az MTI szerint. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök - aki Ukrajna lerohanásával "kiírta magát a nemzetközi közösségből" - fel akar építeni egy "orosz birodalmat". Ezért az a fő kérdés, hogy milyen katonai képességekkel rendelkezik, "és milyen képességek szükségesek, hogy ellensúlyozzuk ezt a fenyegetést" - közölte Olaf Scholz.

Szerinte az új korszak új energiapolitikát is igényel, ezért a többi között gyorsan fel kell építeni két új terminált, amely cseppfolyósított földgáz (LNG), később pedig egy környezetbarát energiahordozó, a zöldhidrogén fogadására is alkalmas lesz. Ezzel a kancellár arra utalhatott, hogy Németország nagyban támaszkodik az orosz gázra és ez a jövőben megváltozhat. 

A német kancellár már kedden - az Ukrajna elindított orosz támadás előtt - úgy döntött, hogy leállítja az Északi Áramlat 2. nevá vezető engedélyezési folyamatát. Olaf Scholz azután döntött erről, hogy a Oroszország elismerte a két kelet-ukrajnai szakadárállamot. 

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.