„Nincs miért aggódni, a mieink” - mondta egy idősebb hölgy az Ukrajna déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanksz városában, amikor egy orosz szállító repülőgép átrepült a város felett – derül ki az AFP riportjából, amely az Ukrajna déli részén orosz megszállás alatt lévő településeken készült. Az orosz csapatok a háború első napjaiban, február végén ellenállás nélkül foglalták el a kikötővárost, miután az ukránok visszavonultak.

Az ezt követő hetekben Ukrajnának az a része, amely Azovi-tenger partjának közelében van, teljesen elszigetelődött az ország többi részétől. A hatalmat az orosz hadsereg és az Ukrajna délkeleti részét elfoglaló oroszbarát szeparatisták gyakorolják. A francia hírügynökség riporterei Bergyanksz mellett Melitopol városába is eljutottak, amely az előbbitől 100 kilométerre nyugatra fekszik az orosz hadsereg szervezte sajtóbejáráson. E két város ellenőrzése stratégiai jelentőségű, mert a sajtóhírekből jól ismert Mariupollal együtt ezek követik egymást az oroszbarát ellenőrzés alatt lévő, Oroszországgal határos terület és a Krím között, azaz ezek birtoklása biztosít szárazföldi kapcsolatot a félsziget és Oroszország között.

Mindkét településen új helyhatóság állt fel, amelyek feladata, hogy biztosítsák a normális, mindennapi élet feltételeit, továbbá hogy – amint azt nem is titkolják – előkészítsék városuk csatlakozását Oroszországhoz. „Átmeneti fázisban vagyunk Ukrajnából Oroszországba – mondta Alekszander Szaulenko, Bergyanszk vezetője. „Oroszországban képzeljük el a jövőnket.” Ennek jegyében a nyugdíjakat és a köztisztviselők bérét már rubelben fizetik ukrán hrivnya helyett, továbbá Szaulenko elmondása szerint orosz forrásból várnak támogatásokat a város üzemeltetéséhez.

Átfestett város

Meritopolban kommunista zászló lengett a városközpontban a Győzelem téren és szovjet hazafias dalok bömböltek egy katonai teherautó hangszóróiból. A város többi részén mindenütt az orosz nemzeti lobogót lehetett látni. Sehol nem volt nyoma harcoknak a két városban, ami éles ellentétben van a 70 kilométerre keletre lévő Maiupollal, amely romvárossá lett a birtoklásáért folytatott csata nyomán.

Az ukrán csapatok az oroszok érkezése előtt kivonultak – mondta az AFP riporterének a 38 éves Szvetlana Klimova, volt benzinkúti alkalmazott. Ha nem ezt teszik, akkor szerinte az ő városa is romhalmazzá vált volna. Hozzá hasonlóan több helyi lakos elmondta, mennyire örül ennek. Sőt a 72 éves Valerij Berdnyik, korábbi kikötői munkás azt mondta, megkönnyezte, amikor megtudta, hogy megérkeztek az orosz csapatok. Szerinte a messze északkeleten lévő Harkivnak és az északra lévő Zaporizzsjának is orosznak kellene lennie.

Járőröző oroszok

Más véleményt nehéz lett volna hallani, miután orosz járőrök járták az utcákat, és belehallgattak az újságírók kérdésére válaszoló emberek mondandójába. Emellett vélhetően azok többsége, akik nem örültek az orosz megszállásnak, már elmentek: Szaulenko elmondása szerint Bergyanszk lakossága 100 ezerről 60-70 ezerre csökkent.

Melitopol a 38 éves iskolai tanár Elena szerint megosztott. Vannak akik örülnek az új helyzetnek, mások bírálják azt – mondta. A város korábbi polgármestere, Ivan Fedorov bekerült a hírekbe azzal, hogy letartóztatták az oroszok, majd elhagyta a Melitopolt. Kezdetben volt néhány tüntetés az megszállás ellen, ám ezeknek vége lett – mondta egy helyi lakos az újságíróknak.

A megadás helyes?

Az 50 éves Olga Csernyenko több ezer társával együtt március végén Mariupolból menekült Bergyanszkba, ahol a korábbi kommunista ifjúsági szövetség központjában szállásolták el. Abban bízik, hogy ősszel hazatérhet, miután az orosz hadserege teljesen ellenőrzése alá vonja a városát. Szerinte Bergyanszk jól tette, hogy nem harcolt, mert ha meg akarják védeni az emberek életét, akkor nem háborúzhatnak a városokban.

Bergyanszkban és Melitopolban nyugodt az élet, de a bankok és a valutaváltók előtt kígyózó sorok azért emlékeztetnek arra, hogy nem messze északra háború dúl. A bankautomaták nem működnek – mondja Klimova, aki abban bízik, hogy Oroszország segíteni fog azzal, hogy kifizetik a nyugdíjakat. A hatóságok igyekeznek teljesen helyreállítani a normális életet, aminek része újra tartanak esküvőket.