Az ügyosztály elsődleges feladata az Oroszországgal szembeni szankciók kikerülésére tett kísérletek megakadályozása és a külföldiek által korrupt módon szerzett nagy-britanniai vagyoneszközök feltárása - írja az MTI.

Az ügynökség szintén pénzmosás gyanújával őrizetbe vett egy 35 éves férfit is, aki az orosz üzletember alkalmazásában állt, és éppen több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.

Csalás előkészülete és pénzmosás gyanújával őrizetbe vettek londoni otthonában egy 39 éves férfit is, aki az NCA ismertetése szerint "az orosz üzletember jelenlegi partnerének egykori barátja". Az NCA az őrizetbe vettek egyikét sem nevezte meg.

Közölte ugyanakkor, hogy az orosz üzletember londoni otthonában végrehajtott műveletben "ötvennél több" nyomozó vett részt, és a rezidencián számos - közelebbről nem azonosított - digitális eszközt, valamint jelentős mennyiségű készpénzt foglaltak le alapos házkutatás eredményeként.

Szabadlábon védekezhetnek

Kihallgatásuk után, óvadék ellenében mindhárom őrizetest szabadlábra helyezték.

Az NCA eddig "csaknem száz" olyan műveletet hajtott végre, amelyek célja az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz kötődő elit tagjai és kijáróik által jelentett bűnügyi fenyegetések kiküszöbölése - mondta Graeme Biggar, az NCA vezérigazgatója.

Az ügynökség - nemzetközi együttműködésben - részt vett számos ingatlan, emellett nyolc jacht és négy repülőgép lefoglalásában, és a pénzügyi szankciók érvényesítésére létrehozott pénzügyminisztériumi ügyosztállyal (Office of Financial Sanctions Implementation) közösen gondoskodik egyéb nagy-britanniai vagyoneszközök befagyasztásáról is.