A 33 éves Ljubov Szobol a moszkvai lakásán tartott házkutatás közben vették őrizetbe. Navalnij és több támogatója szerint a rendvédelmi szervek arra reagáltak ezzel, hogy az ügyvédnő többször becsöngetett Konsztantyin Kudrjavcevnek a lakásába. Ó az a titkosügynök, aki egy néhány napja az interneten közzétett telefonbeszélgetésben a magát a biztonsági szolgálat vezetőjének kiadó Navalnijnak elismerte, hogy az orosz titkosszolgálat mérgezte meg az ellenzéki politikust - írja az Euronews.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai már akkor azt gyanították, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Cinema for Peace nevű magánalapítvány révén, az orosz orvosok beleegyezésével. Kezelését a Charité egyetemi klinikán kezdték meg. Orvosai augusztus 24-én közölték, hogy az első vizsgálati eredmények mérgezésre utalnak, majd később azonosították a novicsok nevű idegmérget, amely az orosz titkosszolgálatok (GRU és FSZB) már bizonyítottan használtak a Szergej Szkripal elleni merényletkor.

A Navalnij vezette "Alap a Korrupció elleni Harcért" szervezet ügyvédje, Ivan Zsdanov szerint Szobol ellen magánlaksértés címén indítottak eljárást (ami két évig tartó elzárással büntethető), számítógépeit és telefonjait elkobozták. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB hamisítványnak, illetve provokációnak nevezte a Navalnij és Kudrjavcev közötti telefonbeszélgetést, amely azt bizonyítaná, hogy a karhatalom parancsára próbálták meg novicsokkal kiiktatni az ellenzéki politikust.

Ljubov Szobol korábban közzétette, hogy indulni szándékozik a jövő évi parlamenti választásokon.