Európának azonnal fel kell készülnie arra, hogy Oroszország teljesen leállítja földgázexportját a kontinensre a télen – fújt riadót Faith Birol, az International Energy Agency (IEA) vezérizgatója a Financial Times tudósítása szerint. Az IEA a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD tanácsadó szervezete, amelyet az 1970-es évek olajárrobbanásai idején hoztak létre az energiaipari- és piaci folyamatok előrejelzésére. A szakértő szerint az orosz gázszállítás csökkentése június közepén előjele lehet a gázcsap teljes elzárásának.

Ahogy közeledik majd a tél, úgy fogjuk egyre jobban érzékelni, mik az orosz vezetés szándékai. A szállítások csökkentése várhatóan tartós lesz, mert így akarják majd megakadályozni az gáztározók nyári-őszi feltöltését. Ezzel alapozhatja meg az orosz vezetés téli zsarolóképességét, azzal fenyegetve, hogy nem lesz gáz az európai lakások fűtésére sem, ha az EU tovább támogatja Ukrajnát a  háborúban. Az IEA tavaly az elsők között volt, amely felhívta figyelmet arra, hogy az orosz szállító manipulálja Európa gázellátását az árak felverése érdekében. Az így szerzett pluszbevételt a Kreml az Ukrajna elleni háborúra fordíthatja.

Szén, atom, megújuló

Birol ideiglenesnek látja a szénerőművek nagyobb bevonását az áramtermelésbe, ami segíthet abban, hogy a gázt e helyett a téli fűtésre tartalékolva a tárolókba pumpálják. A szén-dioxid-kibocsátás ebből fakadó növekedését ellensúlyozhatja a zöldenergia-átállás gyorsítása. A szakértő ugyanakkor úgy látja, hogy az európai kormányok eddigi intézkedései ezen a téren nem elengedőek. Szükség lehet például az atomerőművek lezárásnak elhalasztásra is.

Európa a teljes szükséglet húsz százalékára mérsékelte kitettségét az orosz gáznak az ukrajnai háború kirobbanása óta – állítja az ICIS tanácsadó cég -, ám mivel ezt megelőzően a szükséglet 40 százaléka ebből a forrásból érkezett, a kontinens még mindig erősen függ ettől a forrástól. Mutatja a helyzet nehézségét, hogy az IEA friss befektetési jelentése azt a sajnálatos adatot is tartalmazza, miszerint a fejlett országokban – kivéve Kínát – 2015 óta reálértékben nem nőttek az alternatív energia felhasználásának bővítésére fordított befektetések.