A moszkvai Vörös téren letartóztatott a rendőrség egy gyedmaróznak, azaz a télapó oroszországi megfelelőjének öltözött férfit és két hópelyhecskének, azaz kis tündérnek öltözött kísérőjét, mert engedély nélkül tüntettek az újévi ünnepségek elmaradása miatt - írta a Moscow Times. A rendezvényeket a koronavírus-járvány miatt mondták le, miközben az ünnepi kivilágítás azért meglesz.

Az Apologia Protesta civil szervezet honlapján megjelent fotón egy fekete - azaz gyászoló - télapóruhába öltözött télapó látható, aki táblát tart a kezében a következő felirattal: A gyedmaróz tiltakozik a karácsonyfák bezárása ellen. Az orosz főváros vezetése nem csupán az tömegrendezvényeket függesztette fel a újévi-karácsonyi időszakban, hanem az egy hónapos karácsonyi fesztivált is. Oroszországban az elmúlt hetekben a járvány második hulláma rekordszamú fertőzést és halálesetet hozott.

Nagyon aggódom az újév miatt - mondta a télapónak öltözött férfi két ifjú tündér kísérőjének társaságában az Apologia Protesta videójában, amint egy rendőr éppen közeledett feléje. - Nagyon szeretném, ha az újév eljönne, ellenzem, hogy a megfelelő fogadtatás betiltása miatt ez ne történjen meg. Ezt követően a hűvösre került, majd példás büntetést kapott: vagy 40 óra közmunkát kell végeznie, vagy le kell perkálnia 75 ezer forintnak megfelelő büntetést. Vigasztaló hír, hogy a tündérkéket büntetés nélkül elengedték.