Az orosz kormány fontolgatja, hogy megszünteti az élelmiszerek importjára vonatkozó tilalmát Ciprus, Görögország és Magyarország esetén - jelentette ki Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter a Reuters tudósítása szerint. Moszkva azt követően tiltotta meg az élelmiszerek nagy részének bevitelét az Európai Unióból és még néhány további országból, miután az USA és az EU az ukrán válságban játszott negatív szerepe miatt szankciókat fogadott el Oroszországgal szemben.

Összesen kilencmilliárd dollár értékű gyümölcs, zöldség, hús, csirkehús, hal és élelmiszer esett áldozatul a rendelkezésnek. Az orosz tilalom augusztusig érvényes, akkor felülvizsgálják meghosszabbításának lehetőségét, ám a három uniós tagország, amelyek kormányai barátságos hangot ütnek meg Oroszországgal szemben, hamarabb kikerülhet a tiltott zónából. Fjodorov elmondása szerint Vlagyimir Putyin államfő dönt arról, mely országok kaphatnak kedvezményeket, így a kormánynak csupán javaslattételi jogosultsága van ebben a kérdésben.

Beszélgetnek

Nem tetszik az EU-nak

Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálja hivatalosan, mit tenne, ha Oroszország feloldaná a görög gyümölcsök importjára vonatkozó tilalmat, miközben a többi EU-tagország esetén fenntartaná az élelmiszer-beviteli korlátozást. Nagy kérdés, hogy Görögország ez esetben büntetlenül szállíthatná-e termékeit Oroszországba? Az Európai Bizottság szóvivői hangsúlyozták, hogy spekulációknak tartják ezt a hírt, és találgatásokat nem kommentálnak. Ugyanakkor megjegyezték, hogy az Európai Tanács március 19-ei ülésén minden tagállam támogatta a Moszkva-ellenes szankciók meghosszabbítását. Ennek fényében a bizottság elvárja a tagállamoktól hogy kitartsanak a közös fellépés mellett.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán találkozik Putyinnal, ugyanakkor az agrárminiszter szerint most még valószínűleg nem jelentik be a dél-európai ország élelmiszereire vonatkozó korlátozás feloldását. Ugyanakkor Dmitrij Peskov, az államfő szóvivője arról tájékoztatta a sajtót, hogy az ügyről tárgyalni fognak a két ország delegációjának tagjai. Ezt azzal magyarázta, hogy látva az agrártermékek kereskedelemének visszaesését, természetes, hogy a probléma felvetődik a felek között.

Úgy tűnik, Lengyelország más utat választ az orosz élelmiszerimport-tilalom leküzdésére, mint a Moszkva barátságát kereső három uniós társa. Varsó gyorsan le akarja zárni az indai kormánnyal folytatott tárgyalásokat a lengyel élelmiszerek importjának engedélyezéséről. Marek Sawicki mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter indiai látogatásán kijelentette: elérkezettnek látják az időt a négy éve folyó egyeztetések sikeres befejezésére.

Nagy, színes, édes export

Lengyelország Európa ötödik legnagyobb élelmiszer-exportőre, kivitelének értéke tavaly meghaladta a 21,3 milliárd eurót. A miniszter szerint igyekeznek meggyőzni indiai kollégáikat, hogy Lengyelországból első osztályú termékeket vásárolhatnak. Sawicki elmondása szerint tejet, tejtermékeket, csirke- és sertéshúst, gyümölcsöket és zöldségeket - utóbbin belül például gombát - vinnének Indiába. Ha megkapják az engedélyeket, akkor reklámkampánnyal fognak hátszelet adni az indiai nagyvárosokban a lengyel élelmiszereknek.

A varsói illetékesek Vietnamban is tárgyalnak az élelmiszerexport lehetőségeiről. Az egyeztetések elsősorban az alma termelésének és szállításának növény-egészségügyi veszélyeiről folynak. A vietnami fél - miután egy szakértői delegáció a helyszínen tanulmányozta az alma termesztését és feldolgozását - elővezeti az import technikai követelményeit. Egy vietnami illetékes megjegyezte, hogy országa fogyasztói a nagy, színes, édes gyümölcsöket szeretik.