Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dél-európai országok szép csendben visszatérek az orosz olaj vásárlói közé, úgy tűnik igyekeznek bespejzolni a jelenleg nagy diszkonttal vásárolható energiahordozóból - derül ki a Bloomberg adatgyűjtéséből. Az EU hatodik Oroszország elleni szankciós csomagjának részeként az uniós országok nem vásárolhatnak tengeri szállítású orosz olajat 2022. december 5-étől.

Az elmúlt hetekben főként olasz és török kikötőbe érkeztek tankerek, amivel az orosz exportőr ellensúlyozni tudta az észak-európai országokba irányuló kivitelének visszaesését. Mindez a hajóforgalmat mutató adatokból derül ki. A mediterrán térségbe irányuló orosz olajexport június közepe óta nem volt olyan erőteljes, mint az elmúlt hetekben.

Olasz, török spanyol úti célok

A Balti- és a Fekete-tenger kikötőiből elindult szállítmányok Olaszország esetén hathetes, Törökország esetén héthetes csúcsra emelkedtek augusztus közepére. Spanyolország az első uráliolaj-szállítmányt fogadta április óta, igaz a szállító egy kazah vállalat volt. Görögország esetén február óta először érkezett uráli olaj az országba.

Szakértők szerint az európai országok spejzolása orosz olajból az embargó érvénybe lépése előtt azt mutatja, hogy a régiónak komoly nehézséget okoz az orosz energiahordozó pótlása, s ezzel függés lazítása. Emellett a kazah szállítás jelzi, hogy az orosz olaj külföldi közvetítők segítségével is eljuthat Európába, ami nagyon megnehezíti az ellenőrzést.