Háromágú támogatási programot jelentet be Ukrajna megsegítésére Kristalina Georgieva, az IMF vezetője.

  1. Először is azonnali pénzügyi segítséget nyújtunk Ukrajnának.
    A mai napon elküldtünk az Igazgatóságunknak egy javaslatot, amelyet holnap fognak megvizsgálni jóváhagyásra, és amely 1,4 milliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajnának, hogy segítsünk neki megbirkózni a háború okozta sokkokkal. Decemberben 700 millió dollárt folyósítottunk Ukrajnának. És 2,7 milliárd dollárnyi különleges lehívási jogot is biztosítottunk, ami ebben a pillanatban nagyon jól jött Ukrajnának.
  2. Másodszor , az ukrán hatóságokkal folytatott megbeszéléseink középpontjába a "reformokról" a "válságkezelésre" helyeztük a hangsúlyt.
  3. Harmadszor segítünk a pénzügyi támogatás és az erőforrások mozgósításában. Az IMF és a Világbank az a két intézmény, amelynek gyakran az a feladata, hogy összehangolt segítséget juttasson el a rászoruló országoknak. Ma segítenünk kell Ukrajnának abban, hogy átvészelje ezt a sokkot, de eljön majd az újjáépítés pillanata Ukrajna számára. És Zelenszkij elnök elmondta nekem, hogy azt szeretné, ha az IMF vezető szerepet vállalna annak biztosításában, hogy ez megtörténjen.

- mondta egy állásfoglalásban Georgieva.

Hozzátette, hogy ez tehát elsősorban Ukrajnáról szól, de a gazdasági következményeket is vizsgálja az IMF az egész világon - és azt is, hogy hogyan támogathatják a legjobban tagállamokat.

Néhány közvetlen szomszédos ország, amelyet közvetlenül érint ez a konfliktus, máris több segítséget kér az IMF-től. Moldova például a támogatások növelését kérte.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.