Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója elítélte az ukrajnai eseményeket.

-Az e heti ukrajnai események komoly aggodalomra adnak okot. A konfliktusnak komoly gazdasági hatásai is vannak, amelyek annál súlyosabbak lesznek, minél tovább tart. Ez a válság kényes időszakban következik be, amikor a világgazdaság épp lábadozik a COVID-19 világjárvány pusztításaiból, és azzal fenyeget, hogy ez a fejlődés egy részét visszafordítja.

Georgieva szerint az IMF eszköztára bőséges. „A folyamatos szakpolitikai tanácsadáson túlmenően megvizsgáljuk a további pénzügyi támogatás minden lehetőségét, többek között a meglévő készenléti hitelkeret keretében a fennálló 2,2 milliárd dollárösszegű készenléti megállapodás keretében.

Az ukrán hatóságok az IMF-től sürgősségi finanszírozást is kértek

Munkatársaink továbbra is szorosan együttműködnek a hatóságokkal, hogy minden lehetséges módon támogassák Ukrajnát. Emellett továbbra is kéz a kézben fogunk dolgozni a Világbank-csoporttal és más partnerekkel, hogy összehangoljuk támogatásunkat és biztosítsuk a maximális hasznot Ukrajna számára – mondta Georgieva.

Az IMF vezetője szerint a konfliktus következményei jelentős gazdasági kockázatot jelentenek a régióban és világszerte egyaránt. -Felmérjük a lehetséges következményeket, többek között a pénzügyi rendszer működésére, az árupiacokra és a régióhoz gazdasági kapcsolatban álló országokra gyakorolt közvetlen hatásokat. Készen állunk arra, hogy szükség szerint támogassuk tagjainkat, szorosan együttműködve nemzetközi partnereinkkel - mondta. 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.