Igaz, hogy Európában sem volt elég eszköz a koronavírusjárvány ellen, de a kormányok legalább igyekeztek segíteni az egészségügynek. Eközben Fehéroroszországban semmit nem tettek – mondta egy Lengyelországba vándorolt orvos gazeta.pl cikke szerint. Rengeteg belorusz orvos meghalt, például azért, mert védőruhát csak egyet kaptak egy hónapban.

Március közepe óta a lengyel egészségügyi miniszterhez 72 kérelem futott be, mind fehérorosz, arra vonatkozólag, hogy ismerjék el jogukat orvosként, fogorvosként, illetve ápolónőként, bábaként dolgozni az ország területén. Ezalatt a miniszter 13 engedélyt adott ki azoknak, akik az unión kívül szerezték meg képesítésüket.

Sokan azért mennek el hazájukból, mert nem bírják a munkát az alatt a nyomás alatt, ami az adminisztráció miatt nehezedik rájuk. A kórházak meghamisítják a statisztikákat, elsősorban abban, hányan halnak meg. Például a hivatalos statisztika szerint a járvány első szakaszában senki nem halt meg a járványban, hanem más, krónikus betegség okozta az emberek halálát.

A fehéroroszok esősorban a nyelv hasonlósága miatt választják Lengyelországot, így gyorsan mindenbe beletanulhatnak. Emellett nagy a kereslet az orvosokra, főként a kis vidéki településeken, ahol jelentős a hiány. A legtöbben azt tervezik, hogy végleg Lengyelországban maradnak, részben azért, mert a diplomájukat másutt nem is ismerik el. Emellett félnek hazatérni.