Pakisztán egyre súlyosbodó pénzügyi válsággal küzd, emiatt pedig kérdésessé vált, hogy vissza tudja-e fizetni Pekingnek az Egy övezet, egy út kínai infrastruktúrafejlesztési terv keretében kapott nagy összegű hiteleket.

Az augusztus óta hivatalban lévő Hán a kínai elnökkel folytatott beszélgetés során úgy fogalmazott: a pakisztáni kormány nehéz gazdasági helyzetet örökölt. Mint mondta, országa mélyponton van, ráadásul egyszerre küzd jelentős mértékű költségvetési és folyófizetésimérleg-hiánnyal - számol be az MTI.

Hszi elnök szerint Pakisztán mindig is "diplomáciai prioritás" volt Kína számára, és országa változatlan támogatásáról biztosította Hánt. Az elmúlt években Kína 60 milliárd dollárt (közel 17 ezer milliárd forint) meghaladó összeget biztosított Pakisztánnak kölcsönök és beruházások formájában különféle infrastruktúrafejlesztési projektek - egyebek mellett utak, kikötők, erőművek és ipari parkok fejlesztésének - kivitelezésére. (Nem minden kínai beruházás térül meg.)

A múlt hónapban Szaúd-Arábia ugyan már 6 milliárd dollár (1700 milliárd forint) segélyhitelt bocsátott Pakisztán rendelkezésére, a helyzet rendezésére azonban ez még nem bizonyul elegendőnek.

Az adósságválság kezelésére Pakisztán 8 milliárd dolláros (2250 milliárd forintos) sürgősségi segélyhitelért folyamodott a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF). Hogy a kérést elbírálják, az IMF egy szakértőket tervez küldeni Pakisztánba a helyzet felmérésére. Az IMF-re nagy befolyást gyakorló Egyesült Államok azonban kijelentette, hogy nem fogja finanszírozni azt, hogy Pakisztán kínai kölcsönöket fizessen vissza.

Bár Hszi elnök és Hán miniszterelnök nem ejtettek szót semmiféle gazdasági segítségnyújtásról, Vang Ji kínai külügyminiszter Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszterrel folytatott megbeszélésekor elmondta: Kína nem fogja cserben hagyni Pakisztánt. Vang úgy fogalmazott: a kínai fél a lehető legnagyobb támogatást és segítséget fogja nyújtani Pakisztánnak a jövőben is a gazdasági és társadalmi fejlődés, valamint a nemzeti építkezés elősegítése érdekében.

A hivatalos program szerint Hán szombaton találkozik Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, megbeszélésüket követően pedig kétoldalú megállapodások aláírására kerül sor. Ezek között várhatóan további hitelekről szóló egyezmények is lesznek.