Lettországban az alacsony oltottság és az oltással szembeni fenntartások miatt a kormány a tavaly tavaszihoz hasonló teljes lezárás mellett döntött - írja az Index. A szabályok legalább november 15-ig érvényben maradnak. Ezen a héten kedden több mint 2100 új fertőzöttet regisztráltak, ami majdnem háromszorosa a korábbi januári rekordnak. Eközben a napi halálozás is az akkori csúcsok közelében van már. Január 10-én 31 halottat követelt a járvány a mindössze 1,9 milliós balti államban, most kedden ez a szám már 27 volt.

Romániában olyan terhelés nehezedik az egészségügyi rendszerre, hogy az alig képes megbirkózni a betegáradattal. Ezért leállították az életmentő műtéteken kívüli beavatkozásokat, és gyakorlatilag nem tudnak újabb beteget felvenni a kórházi osztályokra. Az átlagos heti betegszám és az elhunytak száma minden eddigi rekordot megdöntött. Bulgáriában sem jobb a helyzet, az egymillió emberre vetített kéthetes halálozási átlag ebben az országban a legmagasabb az Európai Unióban.

Görögország északi területein sorra buknak ki az újabb és újabb gócpontok. Bár korábban már megszüntették a teljes lezárást, most mégis fontolgatják az ismételt bevezetését a leginkább sújtott környékeken. A helyi kórházak intenzív ágyai már megteltek.

A rossz kelet-közép-európai helyzetért szakértők szerint okolhatók azok a kormányok is, ahol az emberek nem bíznak az ország vezetésében. Az Eurofund 2021-es felméréséből kiderül, hogy a románok, a lettek és a bolgárok kormányukba vetett bizalma az uniós átlag alatt van.

Emellett az alacsony oltottság összefüggésbe hozható az instabil a politikai helyzettel is. Nemrégiben megbukott a román kormány, amely egész nyáron összekötötte az oltási kampányt a szigorítások feloldásával, mikor mivel tudott több feltételezett szavazót a maga oldalára állítani. Bulgáriában átmenetinek tekinthető kormány van hatalmon, míg Lettországban jövőre lesznek parlamenti választások, ezért a pártok óvatosak az esetleges megszorításokkal.

Magyarországon az elmúlt hetekben jelentősen felgyorsult a koronavírus terjedése: szerdára virradóra 3125 új fertőzöttet igazoltak, egy nappal ezelőtt 1701 új fertőzöttet találtak, de a hétvégén 6600-nál is több beteget azonosítottak. Az előző napon 24 óra alatt 36 beteg életét követelte a betegség.