Konzervatív politikusok már a 2012-es választási kampány idején is arról panaszkodtak, hogy az adóhivatalnál pótlólagos vizsgálatot kezdeményeztek azokkal a szervezetekkel szemben, amelyek nevében a "tea party" vagy a "hazafiak" kifejezés szerepel.
"Aggodalomra ad okot, ami az ügyben a tudomásunkra jutott és helytelennek tartjuk azokat az intézkedéseket, amelyekkel kapcsolatban feljelentés érkezett" - mondta Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Lois Lerner, az IRS adómentességgel foglalkozó részlegének vezetője pénteken bocsánatot kért a téves és helytelen gyakorlat miatt. Lerner szerint ugyanakkor az Obama-kormány egyáltalán nem befolyásolta a hivatalt a konzervatív csoportok kárára. A hivatalvezető rámutatott, hogy egyetlen olyan csoporttól sem tagadták meg az adómentességet, amellyel kapcsolatban vizsgálat indult.

Lernernek a republikánusok által a beismeréssel egyenértékűnek tekintett nyilatkozata felháborodást váltott ki az ellenzéki oldalon.
Eric Cantor, a képviselőházi republikánus többség vezetője bejelentette, hogy a ház is vizsgálatot indít az ügyben. Mitch McConnell, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője felszólította a Fehér Házat: vessen véget annak, hogy a kormányzat "gengsztermódszereket" alkalmaz az amerikaiakkal szemben.

Az Egyesült Államokban az adómentességet élvező nonprofit szervezetek száma ugrásszerűen megnőtt annak hatására, hogy a legfelsőbb bíróság 2010-ben határozatott hozott az úgynevezett Citizens United-ügyben. A testület ugyanis engedélyezte az ilyen csoportoknak, hogy korlátlanul költhessenek politikai hirdetésekre a választási kampányokban. A megkötés annyi, hogy konkrét jelöltek vagy pártok mellett nem kampányolhatnak, "ügyek" mellett, vagy ellen azonban igen.

Az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom szervezeteinek elnevezése az amerikai gyarmatok Angliától való függetlenné válásának egyik döntő eseményére, az 1773-as "bostoni teadélutánra" utal, amikor amerikai hazafiak a Kelet-indiai Társaság teaszállítási monopóliuma ellen tiltakozva a tengerbe szórták a társaság szállítmányait.