Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője jelezte az orosz gáz európai vásárlóinak, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezeték karbantartása után újraindulhatnak a szállítások, ám ha az európai szankciók továbbra is gondokat okoznak a vezeték üzemeltetésében, akkor magukra vessenek: kevesebb földgázt fognak kapni, mint amennyi átférne a csövön – írja a Bloomberg. A történet unalmas technikai részletei árulkodnak arról, min múlhat, hogy befagy-e a hátsója télen az Európában élőknek.

Oroszország balti-tengeri partján található a Portovaja kompresszorállomás, ahol a gáz elindul 1200 kilométeres útjára Németországba az északi áramlaton. Az oroszok jelezték, hogy az állomáson – amely egyébként más cég tulajdonában van, mint a csőkígyó – technikai gondok merültek fel. Ezzel indokolták, hogy a karbantartás előtt csökkentették a gáz betáplálását. Portovaján hat nagy turbina biztosítja a gáz kellő nyomását ahhoz, hogy eljusson a vezeték túloldalára.

Csak kettő maradt talpon

A Gazprom orosz gázmonopólium szerint ezek közül csak kettő üzemelt a karbantartás megkezdése előtt. A többi életre keltéséhez a kompresszorokat gyártó Siemens Energy AG szervizmunkájára lett volna szükség. Az egyik ezek közül Kanadában rekedt az ottawai kormány háborús szankciói miatt, ahol javították. Ezt a német kormány kérésére felszabadították, és a többit is rendbe hozhatják, ám nem világos, hogy ez mikor történhet meg, és két turbina állapotáról nincs információ.

A berlini kormány egyelőre arra vár, hogy kiderüljön mennyi gáz fog végül is átsuhogni az északi áramlaton. Egy szakértő szerint a Gazpromnak nem sürgős a technikai gondok megoldása – már ha vannak technikai gondok –, mert a magas gázárnak köszönhetően tele van pénzzel, ezért tovább szorongathatja vásárlóit azzal, hogy alacsonyan tartja a földgázszállítások mennyiségét. Ezért akár újabb leállások is elképzelhetők, mielőtt a tél beköszöntene.

Talán húsz százalék

A problémát bonyolítja, hogy még a karbantartásoknak sincs teljesen vége, ugyanis az észak áramlathoz vezető oroszországi gázvezeték is felülvizsgálatra szorul (állítólag). Ennek az lehet a következménye, hogy ha az említett szükséges részegységek nem jutnak el időben a felhasználásuk helyére, akkor a cső kapacitásának csak 20 százalékát fogják üzeme helyezni – derült ki Putyin szavaiból.

Az orosz gáz két legnagyobb vásárolója, Németország és Olaszország egy ideje azzal vádolja a Kremlt, hogy játszik Európa gázellátásával, nevezetesen a gázcsapok tetszés szerinti kinyitásával és elzárásával zsarolni kívánja a kontinens országait. A cél nyilván elsősorban az lenne, hogy hagyjanak fel Ukrajna katonai támogatásával. Nick Campbell , az Inspired Plc. tanácsadó cég igazgatója ezzel kapcsolatban semmi változással nem biztat. Szerinte Moszkva továbbra is ki fogja használni Európa orosz gázfüggőségét, hogy megpróbálja rákényszeríteni akaratát a kontinens országaira.

Az európaiak hibája?

Az orosz elnök szerint a nyugat-európai országok hibája, hogy nincs elég gáz az európai fogyasztóknak - idézte a Euronews Putyint, aki Teheránban találkozott a török és az iráni elnökkel. Hallani olyan őrült ötleteket, hogy korlátozni akarják az orosz olaj behozatali mennyiségét. Azért érdekes az ilyen dolgokat diplomás emberektől hallani, mert az eredménye az egésznek ugyanaz lesz: az olajárak ki fognak lőni az egekbe - mondta Vlagyimir Putyin.

A Kanada és Németország közti megegyezésről, miszerint a turbinákat visszaszállítják a csővezetékhez, Putyin azt mondta, hogy a Gazprom még nem kapta meg erről a dokumentumokat.