"Van közöttünk haditechnikai együttműködés (Kínával), nem titkoljuk. Minden átlátható, nincs ebben semmi titok. Katonai együttműködés is van közöttünk, gyakorlatokat tartunk. (...) Mindezt folytatjuk, minden átlátható, de ez nem katonai szövetség"

– fogalmazott az orosz államfő a Rosszija 1 televízió vasárnapi műsorában.

Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok maga alatt vágja a fát azzal, hogy egyes országok, köztük Oroszország számára akadályozza a dollár használatát az elszámolásban. Vlagyimir Putyin szerint ilyen célokra a nemzeti fizetőeszközök is megfelelnek, köztük a jüan is.

Az orosz elnök úgy véli, nem a szkeptikusok, hanem az irigyek állítják azt, hogy Moszkva Peking befolyása alá kerülhet. Kiemelte: az európai gazdaság függősége sokkal nagyobb Kínától, mint az oroszé.

Elmondta, hogy a Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai látogatásának idején, a kandallónál, tea mellett a Kremlben folytatott négyszemközti tárgyalásuk során részletesen kifejtette ukrajnai rendezési tervét.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanebben a műsorban azzal kapcsolatban, hogy a két vezető eszmecseréje terven felül elhúzódott, azt hangoztatta, hogy ez a közöttük fennálló bizalom és a tárgyalások tartalmas mivoltának jele volt.

Vlagyimir Putyin az orosz televíziós műsorban arról is beszélt, hogy Oroszország július 1-jéig befejezi a nukleáris eszközök tárolására szolgáló létesítmény építését Beloruszban, megjegyezve, hogy Moszkva nem engedi át a felettük való ellenőrzést Minszknek.

Kifejtette: tíz, taktikai atomfegyver szállítására alkalmas repülőgép állomásozik a szomszédos ország területén, amelynek Moszkva már több, erre szintén képes Iszkander rakétarendszert adott át.

(via MTI)