Vlagyimir Putyinról köztudott, hogy nem igazán tartozik azok közé, akik valós problémának látják a globális klímaváltozást, ám az óriási kiterjedésű és szinte elolthatatlan szibériai erdőtüzek már az ő ingerküszöbét is elérték - derül ki a Moscow Times cikkéből. Az őt és kormányát támogató Egységes Oroszország párt televízióban közvetített vezetői értekezletén felszólalva, precedens nélkülinek minősítette a katasztrófát.

Hozzátette még ehhez - ami tényleg arra utal, hogy esetleg módosít a klímaváltozásról alkotott elképzelésén -, hogy a nemzetnek tanulnia kell a történésekből. A szakértők szerint ugyanis az erdőtüzekért egyértelműen a szárazság és a Szibériában korábban elképzelhetetlen magas hőmérséklet okolható, ami mögött a globális felmelegedés áll. Emellett az erdők elhanyagolása járul hozzá a bajhoz.

Putyin jelentős pénzügyi támogatást ígért a probléma orvoslására, az érintett régiók támogatását 24 milliárd rubellel (közel 100 milliárd forint) emelik meg. A hatósági adatok szerint a katasztrófa 173 ezer négyzetkilométerre terjed ki, ami Magyarország területének majdnem a kétszerese. Immáron ez a második legszörnyűbb erdőtűz Oroszország történetében.