A Szentpéterváron tartott találkozón Lukasenka közölte Putyinnal, hogy Fehéroroszországot aggasztja a szomszédos Litvánia és Lengyelország "agresszív" és "konfrontatív" politikája - tudósított a Reuters. A belarusz elnök arra kérte Putyint, hogy segítsen - az Ukrajnával is határos - Fehéroroszországnak "szimmetrikus választ" adni az Egyesült Államok vezette NATO-szövetségek "nukleáris fegyverekkel" felszerelt repüléseire a fehérorosz határ közelében.

Putyin azt mondta, hogy jelenleg nem látja szükségét "szimmetrikus válaszlépésnek", de szükség esetén orosz gyárakban korszerűsíthetik a fehérorosz hadseregben használt orosz Szu-25-ös repülőgépeket.

Ígéretet tett azonban az Iszkander-M - a NATO által SS-26 Stone kódnéven emlegetett - hadászati rakétarendszer szállítására. A rakéták hatótávolsága eléri az 500 kilométert, és hagyományos vagy nukleáris robbanófejeket hordozhatnak.

E lépés egyik előzménye, hogy a múlt héten Litvánia feldühítette Oroszországot azzal, hogy megakadályozta olyan áruk szállítását a területén keresztül az Oroszországhoz tartozó balti Kalinyingrádba, amelyek európai szankciók hatálya alá esnek. Oroszország ezt "blokádnak" nevezte, Litvánia szerint viszont ez csak a közúti áruszállítás egy százalékát érinti, az utasforgalom pedig zavartalan.