Az orosz Központi Választási Bizottság által hétfő hajnalban közölt adat szerint a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló párt növelni fogja mandátumainak számát a parlament alsóházában az előző ciklushoz képest. A legutóbbi, 2011-es választáson 49 százalékot kapott az Egységes Oroszország.

A hétfő hajnali részeredmények szerint az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja állt a második helyen 13,61 százalékkal, hajszálnyira megelőzve a jobboldali populista Liberális Demokrata Pártot, amely 13,37 százalékot kapott. A negyedik legtöbb szavazat (6,17 százalék) a balközép Igazságos Oroszország pártnak jutott.

QP | Quality Placement

A többi 10 országos listát állított párt nemhogy a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos határt nem lépte át, de az állami támogatáshoz szükséges 3 százalékosat sem.

Az Állami Duma 450 mandátumának sorsa felerészt a listás szavazáson dőlt el, a másik fele pedig egyéni választókörzetekben, ahol az Egységes Oroszország a vasárnap éjjel közölt adatok szerint a listás eredményeknél is nagyobb arányú győzelmet aratott.

A választási részvétel viszonylag alacsony volt a választásra jogosultak 47,55 százaléka adta le szavazatát, szemben az öt évvel ezelőtti 60 százalékkal.