Az orosz gazdaság visszaesését az első negyedévre az Orosz Állami Statisztikai Hivatal még 3,5 százalék környékére várta, a májusi visszaesés végül rosszabb lett, 4,3 százalék. Aztán június végén az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium a 2022-es év egészére vetítve már 7,8 százalékos GDP-visszaesést várt, május közepi adatok alapján számolva - írja Rácz András posztjában.

A Világbank pedig már 8,9 százalékos idei orosz visszaeséssel számol.

Ehhez képest az Európai Unió egészét tekintve az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzésében 2022-re 2,7 százalékos növekedést vár, Magyarország vonatkozásában pedig 5,2 százalékosat.

Az adatok sorolása után Rácz András felteszi a kérdést: "Mire alapozza bárki, hogy a szankciók az EU-nak jobban fájnának, mint az oroszoknak? Nekem úgy tűnik, hogy az orosz gazdaság van éppen masszív recesszióban, nem pedig az EU, és nem nagyon látom, hogyan tudnának ebből kimászni. Összességében, azt hiszem, célszerű volna a szankciók hatásának megítélésekor a szubjektív percepciók mellett kicsit több teret adni az adatoknak is" - olvasható a posztban.

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb pénteki rádióinterjújában fejtette ki, hogy "Európa szenved", szerinte a szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sőt, ellenkező hatást váltott ki, mint ahogyan tervezték.