Dusan Nikezic a szerbiai Szabadság és Igazságosság Pártjából azzal vádolja a belgrádi kormányt, hogy Aleksandar Vucic államfő uralma alatt megháromszorozódott Szerbia államadóssága - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Eközben Vladimir Kovacevic a Néppártból arra figyelmeztet, hogy a Szerbiai Közgyűlés képviselői szerdán döntenek az állam új, 769 millió eurós eladósodásáról, ami 2,56 százalékkal növeli Szerbia meglévő 30 milliárd eurós adósságát.

Az állam képtelen visszafizetni az ilyen turbóhitelezésből származó adósságokat. A polgárok az adók és áremelések révén fizetik meg az állam által felvett hiteleket – mondta Kovacevic, aki szerint Szerbia gazdasági válság előtt áll, minden megdrágult: a kenyér, az olaj, a dohány, a benzin, még a Szerbiai Rádió és televízió előfizetése is.

A Szabadság és Igazságosság Pártja közleményt adott ki, amely szerint amikor Vucic átvette a hatalmat, a gazdaság banki eladósodottsága 10 milliárd eurót tett ki, a lakosság adóssága 5,9 milliárd eurót, az állam és az állami vállalatok adóssága pedig 3,6 milliárd eurót. Ez alatt a kilenc év kormányzás alatt a gazdaság adóssága 10,69 milliárd euróra nőtt, míg a háztartásoknak nyújtott kölcsönök csaknem megduplázódtak és 11 milliárd euróra rúgnak, az államadósság pedig csaknem megháromszorozódott, 9,3 milliárd eurót tesz ki.