A Fekete-tengerben található Neptun Deep kiaknázásához 16 milliárd eurós befektetésre van szükség - idézte a Maszol Ionuț Ciubotaru, az OMV Petrom üzleti fejlesztési alelnökét, aki egy energetikai konferencián beszélt Románia nagy gázprojektjéről. Véleménye szerint a befektetés hatalmas előnyökkel jár majd, sok munkahelyet fog teremteni, és jelentős adóbevételekhez juttatja az államot.

„A Neptun Deep projekt hatalmas lehetőség Romániának. Ennek a készletnek köszönhetően nem csak az Európai Unió legnagyobb gáztermelője leszünk, hanem az elkövetkező időszak energetikai átállásának a finanszírozására is” – fejtegette. Románia jelenleg az Európai Unió második legnagyobb földgáz termelője.

Az OMV Petrom elnökhelyettese úgy véli, amennyiben jövőre megszületik a végleges döntés a befektetésről, a kitermelés 2027-ben kezdődhet. Ciubotariu ugyanakkor hozzátette, ha késik a kitermelés feltételeit szabályozó offshore-törvény megváltoztatása, akkor a fekete-tengeri földgáz kitermelésének megkezdése csúszni fog. Az OMV Petrom illetékesei múlt héten erősítették meg, hogy a Neptun Deep készletei 100 milliárd köbmétert tesznek ki.

Az OMV Petrom a Romgazzal közösen fogja kitermelni a nyílt vízi földgázmezőt. A két vállalat részesedése a projektben 50-50 százalék. Az állami tulajdonban levő Romgaz a közelmúltban állapodott meg a projektben korábban résztvevő Exxon Mobillal, hogy 1,06 milliárd dollárt fizet a részesedéséért. Ehhez 1,6 milliárd lej hitelt vesz fel. a Raiffeisen Banktól. Az OMV Petrom és az Exxon mostanáig 1,5 milliárd dollárt fektettek be a projektbe.

A romániai földgáz aztán Magyarországra kerülne a BRUA-gázvezetéken keresztül.