Rozmárt láttak Lengyelországban egy a Balti-tenger partján lévő strandon. Amennyire vissza lehet követni a történelemben, ilyenre még soha nem volt példa az országban - írja a Notes from Poland.

Ennek az óriási emlős állatnak a példányai az Északi-sarkkör környékén élnek az Atlanti-óceában, legfeljebb az ehhez közei térségekben fordulnak elő.

Lengyel rozmárt találtak

A "lengyel rozmárt" Mielno környékén vette észre egy arra járó férfi, egy a turisták által kedvelt, ismert pihenőhelyen. Az illető fotókat és videót is készített a végtelenül cukin napozó állatról, és megjegyezte, hogy nem mert közel menni hozzá mert akkora volt, mint szobájának fele. A felnőtt rozmárok két tonnát is nyomhatnak.

Iwona Pawliczka vel Pawlik helyi tengerszakértő szerint ugyanarról az állatról van szó, akit egy héttel korábban Németországban a Rügen-szigeten láttak, ami szintén szenzációnak számított.

Nagyot utazott a védett állat

A tudósok szerint egy ifjú hölgy rozmárt tisztelhetünk, akik hosszú utazása ellenére sértetlennek és teljesen egészségesnek látszott. Vélhetően visszatér majd az Északi-tengerre, mert a Balti-tengerben nem talál megfelelő táplálékot.

Ezeknek az állatoknak az értékét lehetetlen megbecsülni, de az biztos, hogy aki rájuk támad, annak sokba kerülhet ez, ugyanis veszélyeztetett állatfajról van szó. Becslések szerint összesen 112,5 ezer felnőtt rozmár él a világon, és sajnos csökken a számuk.