Rekordösszeggel támogatja Romániában a környezetvédelmi tárca a régi autók környezetbarát járművekre való cserélését, azaz a évről évre ismétlődő roncsautó-programot - írja a Maszol. Nem is egy program indul május közepén, hanem mindjárt kettő.

A roncsautó- és roncsautó plusz programot a környezetvédelmi alapból (AFM). finanszírozzák. A magánszemélyek a gépkocsi-forgalmazókon, a jogi személyek pedig az AFM online platformján keresztül, jelentkezhetnek az autóállomány korszerűsítését célzó két program valamelyikére a hónap végéig.

A környezetvédelmi tárca 335,5 millió lejt (25,6 milliárd forint) különített el a magánszemélyek számára a roncsautó-program keretében, a jogi személyeknek 123 millió, az önkormányzatoknak és a közintézményeknek pedig 50 millió lej (3,8 milliárd forint) a keretösszegük.

Az idei program sajátossága, hogy két öreg autót is leadhatnak az autósok. Ennek megfelelően 12 ezer lej (920 ezer forint) támogatásban részesülhet az, aki két, tizenöt évnél öregebb autót von ki a forgalomból, amelyek legalább hat évet közlekedtek Romániában. Két, tizenöt évnél nem öregebb autó esetén 9 ezer (690 ezer forint) lej a támogatás.