A februári befektetői hangulatindex 1,5 ponttal mínusz 0,2 pontra csökkent a januári 1,3 pontról az elemzők által várt 1,9 pontra való emelkedés helyett.

Az index közel egy éve, tavaly február óta mutatott első alkalommal az idén januárban pozitív értéket. Tavaly januárban 7,6 ponton, februárban pedig 5,2 ponton állt a mutató. Márciusban viszont már mínusz 17,1 pontra, áprilisban pedig mínusz 42,9 pontra, rekord mélypontra zuhant a koronavírus-válság miatt. Azóta egy kis október-novemberi megakadás kivételével folyamatosan emelkedett az értéke. Novemberben mínusz 10,0 pontra csökkent a második járványvédelmi zárlat miatt az októberi mínusz 8,3 pontról.

Februárban az aktuális helyzet megítélése mínusz 27,5 pontra csökkent a januári mínusz 26,5 pontról, a kilátások megítélése pedig 31,5 pontra csökkent 33,5 pontról.

Az euróövezeti index várt javulás helyett bekövetkezett romlását az Európa szerte terjedő lezárásoknak és a járványellenes védőoltások vártnál lassúbb terítésének tulajdonítja a Sentix felmérése. "Az euróövezet emiatt leszakadóban van a világ többi részétől, elsősorban az Egyesült Államoktól" - mutat rá az elemzés az MTI beszámolója szerint.

A Sentix németországi befektetői hangulatindexe 8,6 pontra csökkent februárra vonatkozóan a januári 9,2 pontról. Az aktuális helyzet megítélése a januári mínusz 15,8 pont után februárban mínusz 15,5 ponton a legmagasabb értéket érte el 2020 márciusa óta. A kilátások megítélése azonban Németország vonatkozásában is romlott, 35,8 pontra csökkent februárban a januári 37,5 pontról.

Egyértelmű javulást mutat viszont az Egyesült Államok Sentix befektetői hangulatindexe: 18,0 ponton 2020 februárja óta a legmagasabb értéket érte el az idén februárban, tekintélyes mértékű emelkedéssel a januári 10,7 pontról. Az aktuális helyzet megítélése 2020 márciusa óta a legjobb, mínusz 2,8 pontos értéket ért el a januári mínusz 11,3 pont után. A kilátások megítélése pedig a valaha regisztrált legjobb, 41,0 pont lett februárban a januári 35,3 pont után.