A hétvégén nagyobb a tömeg Pamplonában, nagyobb a bikafuttatás kockázata is. A szombati vágtán öten könnyebben, ketten súlyosabban sebesültek meg. Az utóbbiaknak a lábát átdöfte egy bika a szűk utcákban zajló őrület során - adta hírül az Euronews.

Négy napja, július 6-án nyitották meg - két éves Covid-szünet után - Pamplonában a nyolc és fél napig tartó szüntelen mulatozást, a San Fermín-ünnepet, amelynek keretében az utcai eszem-iszom mellett összesen 523 programot, koncerteket, sporteseményeket, táncmulatságokat és egy nemzetközi tűzijátékversenyt is megrendeznek.

A legnagyobb érdeklődés a naponta reggel nyolc órakor kezdődő bikafuttatásokat övezi, amelyeket a spanyol közszolgálati televízió (TVE) élőben is közvetít. A csordák az óváros szélén felállított karámtól mintegy 850 métert tesznek meg a szűk, macskaköves utcákon át a város bikaviadal-arénájáig, miközben előttük, mellettük több ezer ember fut - írta a város védőszentjének tiszteletére tartott ünnepségsorozatról az MTI alapján a turizmus.com.2022. július 10.

2022. július 10. REUTERS/Juan Medina
2022. július 10.
Kép: Reuters/Juan Medina

Több ezer ember vesz részt az őrült bikafuttatáson

A legutóbb 2019-ben megrendezett bikafuttatáson, nyolc nap alatt 13 800-an indultak, közülük nyolcan szenvedtek szúrt sérülést a bikák szarvaitól. Egy futam ideje átlagosan négy perc, de 1975-ben kevesebb mint két perc alatt teljesítették a távot az eddigi rekorder bikák. A bikafuttatások 16 emberéletet követeltek, az utolsó haláleset 2009-ben történt.

A San Fermín-ünnep világhírnevét Ernest Hemingway amerikai írónak köszönheti, aki 1926-ban megjelent Fiesta (A nap is felkel) című regényében állított irodalmi emléket az eseménynek.

Évről évre rengetegen utaznak Pamplonába belföldről és külföldről egyaránt, hogy átéljék az ünnep hangulatát, most is mintegy egymillió turistára számítanak a szervezők. (Ugyanakkor a bikafuttatások és az azokat követő bikaviadalok miatt évek óta tiltakoznak állatvédők, részben az állatok leölése, részben az őket ért indokolatlan stressz miatt - a szerk.)

Idén 2700 rendfenntartó vigyáz a biztonságra, akik között egy európai együttműködés keretében holland, német, olasz, francia, portugál és román rendőrök is lesznek.

A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint az esemény költségvetése 1,7 millió euró, de a város mintegy 150 millió eurós bevételt remél ezekben a napokban - írta az MTI.