Marosvásárhelyen nincs bejáratott módszer arra, hogy a karácsonyig nem értékesített fenyőfákat újrahasznosítsák - írja a Maszol. A fenyők elszállítása és újrahasznosítása Maros megyében településenként változik. „Minden fenyőfát forgalmazó cég saját maga szállítja el az el nem adott fenyőfát. Arról, hogy ezeknek a fáknak mi a sorsa, hova viszik az értékesítők, nincsenek információink” – nyilatkozta a sajtónak Valer Ujică, a Maros megyei piacok működését irányító adminisztrátor.

A marosvásárhelyi piacokon, az eladók szabaddá kell hogy tegyék az eladásra használt területeket – magyarázta.A folyamat fölött nincs semmiféle beleszólása az illetékes hatóságoknak. Marosvásárhely piacain körülbelül 2500 fenyőfát kínáltak a lakosságnak, amelyek jelentős részét azonban nem értékesítették.

Ennek oka elsősorban az, hogy a bevásárlóközpontok hetekkel a karácsony előtt kezdik árusítani az általuk kínált fenyőfákat. Szászrégenben a fenyőket a szennyvíztisztító cég veszi át, mint minden más háztartási hulladékot. Marosvásárhelyen van olyan kereskedő, aki saját faiskoláiból árul fenyőfákat, és a karácsonyi időszak után átveszi az eladatlan és a korábban vásárolt fenyőfákat is, hogy újrahasznosítsák és komposzttá alakítsák.