A hitelkamatok felfelé kúsznak Szlovákiában, bár közel sem olyan mértékben, mint például Csehországban, amikor azonban elérik a 3-4 százalékos szintet, a jelzáloghitelek iránti érdeklődés egész biztosan visszaesik” – mondta el Vladimír Baláz, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) prognosztikai intézetének a vezető kutatója a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint.

Az elmúlt napokban elérte a paritást az euró/dollár árfolyam, vagyis 1 euró ugyanannyit ér a pénzpiacokon, mint 1 amerikai dollár, amire 20 éve nem volt példa. A gyenge eurónak köszönhetően az európai áruk, különösen az autók és az LCD-panelek versenyképesebbek lesznek a kínai és amerikai teremékekkel szemben. Eközben a kőolaj és a földgáz drágulhat Szlovákiában

Nagyok a hátrányok

A szakértő szerint a hátrányok jócskán felülírják az előnyöket. Ami biztos, hogy szegényebbek leszünk, mert az energiaköltségek nemcsak közvetlenül, hanem közvetve, az áruk és az élelmiszerek árán keresztül is megjelennek a háztartások életében, így az infláció biztosan magasabb lesz. Ezt a bérnövekedés nem tudja kompenzálni.

Július Cincala, a Kreston Slovakia tanácsadói tevékenységének a vezetője emlékeztetett arra, hogy az Európai Központi Bank (ECB) teljesen más forgatókönyvet választott, mint például a Cseh Nemzeti Bank (CNB), vagyis nem fogja megengedni a kamatok jelentős emelését. Ezért az a vélemény, hogy a jelzáloghitelek 3-4 százalékos kamatlábai még mindig nagyon vonzóak lesznek. Többekkel egyetértve úgy véli, hogy az 5 százalékos kamatláb lenne a normális szint.