Az Egyesült Királyság és az Európai Unió az utolsó tárgyalási fordulót kezdte december első hetében arról az új kereskedelmi megállapodásról, amelynek 2021. január 1-jén életbe kéne lépnie. Ezt megelőzően, mindkét fél parlamentjeinek ratifikálnia kellene az egyezséget, ami az Európai Parlament esetén a december 28-ai ülésen történhet meg, de a nemzeti parlamentek képviselői is ünnepi extraműszakra készülhetnek. A tárgyalások tavasszal jutottak holtpontra három kérdéskör miatt - emlékeztet a CNBC.

Az egyik a halászati jogok ügye, mármint az, hogy az uniós halászok milyen kvóták és egyéb feltételek teljesítésével folytathatják munkájukat a brit felségvizeken a szigetország függetlenné válása után. A másik az állami támogatások kérdése, azaz a brit és az uniós versenyszabályozás összehangolása annak érdekében, hogy egyik fél vállalatai se juthassanak versenyelőnyhöz a másik piacán annak köszönhetően, hogy közpénzből támogatást kapnak.

A harmadik a vitás ügyek rendezése, az a kérdés, hogy a jogvitákat milyen joghatóság alá tereljék, miután a brit fél a függetlenség egyik zálogának tartja az Európai Bíróság illetékességének távol tartását saját jogszolgáltatásától, miközben az EU-ban ez a legfőbb bírói fórum, amihez fordulni lehet.

Csak semmi pánik!

Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója november utolsó hétvégéjén inkább tartózkodott attól, hogy értelmes nyilatkozatot adjon a sajtónak, miután nem volt a tarsolyában semmi biztató. Azt mondta Londonban a sajtómunkásoknak, hogy "Hagyjanak bennünket dolgozni!", annak ellenére, hogy egy éve senki sem akadályozza a feleket a szorgos munkában. Ezt megelőzően, mielőtt elutazott a brit fővárosba azt mondta, hogy továbbra is fennállnak az ismert nézeteltérések. David Frost, brit főtárgyaló szerint késésben vannak ugyan, de még mindig összejöhet a megállapodás.

Egy neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő azt mondta a CNBC-nek, hogy az áttörés Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonbeszélgetésén múlik. Ez azért érdekes, mert nincs tervbe véve a kettejük közötti telefonos egyeztetés.

Erőteljes idegesség

Eközben az üzleti világ mindkét oldalon idegesen várja, mire jutnak a tárgyalók. A brit kereskedelmi kamara már szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy komoly hiányosságok tapasztalhatók a kormány tájékoztatásában, a vállalatok nem tudják mi lesz a teendőjük, ha kiderül, hogy EU-brit megállapodás híján januártól a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) vámszabályai szerint kell folytatniuk a tevékenységüket.

Negyven év EU-tagság után sok brit exportőr ki van szolgáltatva uniós partnereinek vagy a nyersanyagok, alkatrészek beszerzése terén, vagy egyszerűen a kontinensre szállítja a termékeit, amit most még vámmentesen tehet. Az autógyártók a hírek szerint autókat és alkatrészeket halmoznak fel a raktáraikban arra számítva, hogy a megállapodás nélküli kemény brexit estén sokkal drágábban juthatnának hozzá ezekhez. A VW és a Honda nagy gyártóbázisokkal rendelkezik a szigetországban, amelyek EU-s exportra termelnek.