Egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság a játékok vásárlásánál - mutat rá a "Fenntarthatóság és a játékok" című nemzetközi fogyasztói tanulmány.

A fenntartható anyagokból készült ruhák vagy az ellenőrzött gazdálkodásból származó élelmiszerek mellett a játékok is egyre nagyobb fókuszban állnak a környezetvédelem kapcsán: a válaszadók 60 százaléka szerint fontos, hogy gyermekeiknek "zöld" játékokat vásároljanak, és 62 százalékuk úgy látja, hogy a fenntarthatóság nem múló divat, hanem a jövő szerves része.

A Spielwarenmesse jóvoltából készült felmérés szerint leginkább a fából készült játékokat keresik a legtöbben, majd a bambuszt, az újrahasznosított műanyagot és a bioműanyagot.

A válaszadók több mint kétharmadának voltak pozitív tapasztalatai a környezetbarát játékokkal kapcsolatban, mivel ez a termék tartósságában, minőségégében és biztonságában is visszaköszönt. Ezek a termékek ugyanakkor drágábbak, mint a hagyományos játékok: a válaszadók 27 százaléka vallott úgy, hogy akár 5-10 százalékkal is többet fizetne, 26 százalékuk viszont maximum 5 százalékos áremelkedést tudna megengedi magának.

A tanulmány szerint a fogyasztók az online térben tájékozódnak leginkább: leggyakrabban az olyan online forrásokat használják, mint a weboldalak, a közösségi média. Ugyanakkor a válaszadók 20 százaléka továbbra is a helyi kiskereskedőket tartja megfelelő "eligazodási pontnak". 

A vásárlók 55 százaléka megbízik a gyártók tájékoztatásában, 41 százalékuk pedig a kiskereskedők ajánlásaira hagyatkozik.

Ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt, cukorból, keményítőből és cellulózból, valamint proteinekből is készülnek már játékok, ezzel korán fogékonnyá tehetők a gyermekek a környezettudatosság irányába - mondta korábban Florian Hess, a Spielwarenmesse eG elnökségi tagja.