Svédország és Finnország is azt fontolgatja, hogy az Ukrajna elleni orosz háború miatt véget vet a katonai semlegességnek, és benyújtja tagfelvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségnek.

Jelenleg a svédek 57 százaléka támogatja a NATO-tagságot – írta a Demoskop közvélemény-kutató intézet adati nyomán az Aftonbladet svéd napilap. Márciusban még csak 51 százalék volt ez az arány.

A csatlakozást ellenzők aránya 24-ről 21 százalékra, a bizonytalanok aránya pedig 25-ről 22 százalékra csökkent.

A márciusi felmérés volt az első, ahol úgy mérték, hogy a svédek többsége már támogatja a NATO-tagságot.

 

Moszkva figyelmeztette a két országot

Oroszország figyelmeztette Svédországot és Finnországot esetleges NATO-csatlakozásuk következményeire - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Rosszija-24 tévécsatornának.

Brüsszel az Egyesült Államok égisze alatt fokozatosan vonja be Svédországot és Finnországot a struktúráiba, történtek különböző hibrid, gyakorlatoknak vagy kiképzésnek álcázott, a tényleges bevonásra irányuló intézkedések - mondta Zaharova.

"Mi minden figyelmeztetést megtettünk - mind nyilvánosan, mind kétoldalú csatornákon keresztül. Tudnak erről, ezért nem lesz min csodálkozni. Mindenről tájékoztatták őket, arról, hogy hová vezet ez az egész - tette hozzá a szóvivő az MTI beszámolója szerint.