A WHO arra hivatkozva ellenzi a harmadik adag védőoltás beadását a gazdag országokban, hogy sok szegény országban még mindig az első adagra várnak.

Az emlékeztető oltáshoz az EU-ban szükséges 300-350 millió adag vakcina csak egy havi európai gyártás kérdése - magyarázta a biztos újságíróknak. "Európában és az Egyesült Államokban havonta 500-600 millió adag védőoltást gyártanak" - mondta a belső piaci biztos.

A WHO augusztus 18-án bírálta, hogy a gazdag országok sietnek beadni a harmadik adag oltást a koronavírus ellen, és hangsúlyozta, hogy a tudományos adatok nem támasztják alá, hogy erre jelenleg szükség lenne.

A harmadik adag mostani beadása annyit jelent, hogy újabb mentőövet dobunk azoknak, akiknek már van, miközben másokat hagyunk mentőöv nélkül megfulladni" - mondta akkor Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója.    

Thierry Breton szerdán hangsúlyozta, hogy az emlékeztető oltást legalább hat hónappal a teljes (második adag) oltás után kell beadni, hogy hasznos legyen, és emlékeztetett, hogy több százmillió oltást küldenek a szükséget szenvedő országokba, elsősorban Afrikába.

Az EU eddig nem ajánlotta a harmadik adag oltás beadását, de Breton kijelentette: azt várja, hogy ez a gyakorlat általános lesz. Közben több tagállamban, közöttük Franciaországban és Magyarországon már megkezdődött az emlékeztető oltások beadása.