India arra készül, hogy szeptemberben új éghajlati célokat nyújtson be az ENSZ-nek. A hivatalosnak tekinthető bejelentésre még várni kell, de az máris árulkodó, hogy Sydneyben Raj Kumar Singh, India energiaügyi és megújuló energiaügyi minisztere aktuálisan már arról beszélt, hogy a globális energiaválság felgyorsítja a megújuló energiaforrásokra való átállást, és felgyorsítja a fosszilis tüzelőanyagok dominanciájának végét.

Az energiatárolással párosuló megújuló energiaforrások olcsóbbak, mint a szén, miután az üzemanyag ára az elmúlt hónapokban megugrott, miközben a fosszilis forrásokból is hiányzik az új termelésbe való befektetés – mondta a politikus a Sydney Energy Forumon tartott beszédében.

A hírt a Bloomberg hozta elsőként. A fórumon az indiai politikus arról beszélt, hogy Indiában a napelemek mellé zöldhidrogén technológiát kell "szorgalmazni", mivel ez valóban felgyorsítja az energiaátmenetet.

"Ha már éjjel-nappal rendelkezésre állnak a megújuló energiaforrások, vagyis a megújulók a már életképes tárolással elérhetők, akkor itt a fosszilis tüzelőanyagok történetének vége."

- közölte Raj Kumar Singh. Szerinte a globális energiaszektorban tapasztalható zűrzavar katalizátorként működik ebben a folyamatban, de úgy véli, hogy az áram-, és más üzemanyagok árrobbanása nem csak Oroszország ukrajnai háborújának számlájára írható. Ez a válság - mondta - egy ideje már kialakulóban volt.