Szerbiában a szervezett bűnözés elleni ügyészség az elmúlt másfél évben két különálló perben összesen tizenkét személy ellen indított eljárást tizenegy jogerős ítéletet kiszabva olyan ügyekben, amelyekben két bűnbanda hamis PCR-teszteket készítettek és értékesítettek - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Hat személyt még 2020. augusztus 16-án vettek őrizetbe, náluk 16 hamis PCR-tesztet találtak, így valamennyiüket jogerősen elítélték.

Tavaly áprilisban ugyancsak hat személyt tartóztattak le, s az ügyészség öt személyt ítélt el hamisítás és hamis PCR-tesztekkel való kereskedelem miatt. A törvény szerint ezért a bűncselekményért három hónaptól nyolc évig tartó börtönbüntetést lehet kiróni, ami attól függ, hogy szervezőről, vagy csak tettestársról van szó.

A szerb rendőrség adatai szerint a hamis PCR-tesztekkel történő kereskedelem virágzik. A nyomozás rámutatott arra is, hogy a hamisítók igencsak profi munkát végeztek, s csak apró jelekből lehetett rájönni, hogy nem eredeti a PCR-teszt. Még arra is figyeltek, hogy az az e-mail-cím, amelyről küldik a dokumentumot, csak minimálisan, mindössze egy gondolatjellel térjen el az eredeti címtől. A hamisítók az obaveš[email protected] levelezési címet használták, míg a hivatalos az obaveš[email protected]

A bűnbanda tagjai a megrendelőtől elkérték a személyes adataikat és az e-mail-címüket, valamint azt, hogy milyen dátummal lássák el a dokumentumot. Egy hamis PCR-tesztért harminc eurót kértek, s amint a pénzt megkapták, azonnal küldték is a dokumentumot a megadott e-mail-címre. A hamisítványon is található egy QR-kód, azonban ez nem a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap honlapjára mutat, hanem egy a hamisítók által létrehozott weboldalra, ahol az az információ szerepel, hogy ez egy negatív teszt.