A sziléziai bányászok azt várják országuk kormányától, hogy az utolsó utáni töltényig harcoljon a lengyel szénbányászat túléléséért a lehető leghosszabb ideig és még azon is túl - idézte a Business Insider Polska az őket képviselő Szolidaritás szakszervezet vezetőjét, Dominik Kolorzot. Amennyiben az Európai Bizottság jelentősen lerövidítené a szénbányák bezárásának határidejét, például 2049-ről 2035-re, akkor a bányászok Brüsszelben fognak tiltakozni ez ellen.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök nem volt jelen annak a társadalmi megállapodásnak aláírásánál, amelyben a kormány vállalta a szénbányászat életben tartását az évszázad közepéig, ami a szakszervezeti vezető szerint csalódást okozott a bányászoknak. Ha nem sikerül megvédenie a tervet Brüsszelben, akkor meg fognak haragudni rá.

A megállapodást, amelyet május 28-án Katowicében írtak alá, társadalmi szerződésnek tekintik. E szerint a szénbányákból 2049-ig termelnek ki szenet abból a célból, hogy áramtermelésre használják. Ebben az időszakban a bányászoknak állami segítséget adnak, majd végkielégítésre számíthatnak, ami elérheti 120 ezer zlotyt (közel 10 millió forint). Emellett a kormány támogatja Szilézia gazdaságának átalakítását a bányászkodás befejezése után. A szerződésre még áldását kell adnia az Európai Bizottságnak.