Szlovákiában majdnem teljesen eltűnt a birkanyírás, ám négy selmecbányai vállalkozókedvű nő úgy gondolja, érdemes feltámasztani az elhalt hagyományt - derül ki a Slovak Spectator cikkéből. Gubana márkanév alatt olyan divatos textiltermékeket kínálnak, amelyeket a helyi gyapjúból, helyi tervezők elképzelése szerint, helyi munkával állítanak elő.

Igyekszünk korrekt felvásárlási árat ajánlani a helyi állattenyésztőknek, hogy megérje nekik birkát tenyészteni a gyapjújuk kedvéért - mondja Sárka Minárik a projekt egyik társalapítója. Jelenleg nincs kereslet erre, ezért vagy teljesen feladják a birkatenyésztést vagy fillérekért exportálják a gyapjút Lengyelországba, vagy Kínába.

A gyapjút az egyik utolsó szlovák textilüzemben, Losoncon dolgozzák fel textillé, majd főként Selmecbánya környékén lakó nyugdíjas és gyermekeikkel otthon lévő asszonyok kötnek belőle ruházati termékeket. Minárik elmondása szerint saját dizájnt követnek, hogy a mai divatnak megfelelő termékek készüljenek.

A Gubana termékei között vannak szvetterek és különböző kiegészítők, például kesztyűk és zoknik, ám hosszabb távon komplett szövött ruházat is gyártani fognak. Emellett igyekeznek felhívni Szlovákia lakóinak figyelmét arra, hogy a helyi gyapjútermékek nem a múlt maradványai, hanem megfelelnek a mai elvárásoknak.