Paschal Danahoe a Bloomberg TV-nek adottt interjújában úgy vélte, hogy a nemzetközi adózás reformjában van lehetőség a megállapodásra, illetve azt is valószínűsítette, hogy már 2021-2022-ben nagy változásoknak lehetünk szemtanúi a nagyon nagy vállalatok adóztatásában.

Írország keményen védte eddig azt, ahogy a világ néhány legnagyobb vállalatát adóztatja, még az európai partnerei kritikái ellenére is. Danahoe a múlt hónapban még azt bizonygatta, hogy az adóverseny egy legitim eszköz a kis országok számára, amelyeknek nincsenek meg azok az előnyei, mint a nagyoknak - írja a Bloomberg.

Donohoe, aki az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának is a vezetője, úgy vélte, hogy a változás minden bizonnyal az OECD-n belül fog bekövetkezni. "Úgy gondolom, hogy még idén meglesz a megállapodás, és Írország is készen áll majd a változásra" - fogalmazott a Bloomberg szerint.

Donohoe nyilatkozata előtti napokban mutatta be az EU az új társasági adózásra vonatkozó javaslatát, ami túlmutat azon a jelenleg tárgyalás alatt álló globális megállapodáson, ami arra vonatkozik, hogy a multinacionális vállalatoknak hol mennyi adót kell fizetniük. Az EU kiegészítőintézkedése egységes társaságiadó-szabálykönyvet hozna létre és a nyereségeket átcsoportosítaná a tagállamok között. 

Donohoe utalt arra is, hogy a tagállamok számára már az idén rendelkezésre állhat valamennyi forrás az európai helyreállítási alapból, jövőre pedig még több pénzhez juthatnak az alapból.

Magyarország nem járna jól

Az OECD 2019 óta dolgozik egy globális minimumadó-szabályozás kialakításán. A javaslattevők korábbi nyilatkozataiban 12,5 százalékos mértéket céloztak meg, de elhangzottak ennél magasabb értékek is. Ez azt is jelenti, hogy Magyarországot igencsak érintené egy ilyen szabályozás, miután a társasági adó 9 százalékos jelenleg. A tervezett mechanizmus lényege, hogy ha egy leányvállalat országában megfizetett adó nem éri el a megegyezés szerinti mértéket, a különbözetet az anyavállalat országa szedheti be. Amennyiben ők sem élnének a lehetőséggel, a többi leányvállalat országainak nyílna módja az adó beszedésére. Így ha egy állam olyan adókulcsokat vezet be, vagy olyan adókedvezményt nyújt, amely alacsonyabb adóterhelést eredményez az elvártnál, azzal lényegében más államok költségvetését támogatja, amit értelemszerűen minden állam kerülni próbálna.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.