Csehországban több mint 2000 gyermeket fenyeget a vagyonelkobzás lehetősége, mivel adósságot görgetnek maguk előtt - írta a Radió Praha. A tartozások többsége utazási blicceléssel kapcsolatos ki nem fizetett bírságból, illetve ketyegő kórházi számlákból, telefonszámlákból, könyvtári büntetésekből jött össze.

A gyermekek úgy adósodhattak el, hogy a szüleik elfelejtették vagy visszautasították a tartozásuk kiegyenlítését. Így az adósság követeléskezelőkhöz került, amelyek büntetőkamatokkal növelték az adósok terheit. Ez a helyzet egy idén júliusi törvénymódosításnak köszönhetően nem romolhat tovább, ugyanis ez megtiltja a 15 évesnél fiatalabb gyerekekre felügyelő felnőtteknek, hogy adósságba verjék őket.

A gond az, hogy a jogszabály nem rendezte a már eddig eladósodott ifjak tartozásait és a bankok nem mutatnak hajlandóságot arra, hogy elengedjék a hiteleiket. Hivatalos adatok szerint 2252 18 évesnél fiatalabb cseh gyermek van eladósodva. Közülük 700 6-11 éves kisiskolás, további 700 12-14 éves. Kétharmaduk kevesebb mint 2000 koronával (28 ezer forint) tartozik, de 173 adós több 20 ezer koronás adósságot halmozott fel.