A moszkvai rendőrség összecsapott azzal a több tucat környezetvédelmi aktivistával, akik meg akarják akadályozni, hogy nyolcsávos autópálya épüljön egy olyan üzem szomszédságában, amely korábban éveken át radioaktív anyagokkal szennyezte a környezetet - írta a Moscow Times.

Az orosz főváros déli határában lévő Moscow Poymetal Plant mellett folyó építkezés nem csupán a környezetvédőket borította ki, hanem a helyi lakosokat is, miután ők tüdőzik le a gépek által felvert, ki tudja, mit tartalmazó port. A hírek szerint 61 embert tartóztatott le a rendőrség az összecsapás után, amelyben könnygázt is bevetettek a demonstrálók ellen.

Dmitrij Szarajev, a moszkvai önkormányzat vezetőhelyettese, akit a Kommunista Párt delegált a testületbe, azt monda, hogy az összecsapás akkor robbant ki, amikor a rendőrség elkezdte felszámolni a tiltakozók sátortáborát. Tavaly ősszel a Greenpeace oroszországi szervezete azt jelentette, hogy mérései alapján az építkezés nyomvonalán a radioaktivitás szintje nyolcszorosa a megszokottnak.

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere elismerte, hogy vannak "radioaktív pontok" a Moszkva-folyó mentén, és azt ígérte, hogy a szennyezett földet el fogják szállítani a főváros környékéről. A Greenpeace azonban úgy látja, hogy nem tesz eleget annak érdekében, hogy megelőzze azt a radioaktív szennyezés okozta balesetet, amely a levegőben lóg.