Tüntetést szerveztek civilek Németország Varsói nagykövetsége elé, mert úgy vélik, hogy a németek nem fizettek elég kártérítést a náci Németország által a második világháborúban Lengyelországban okozott súlyos károkért - írta Radio Poland. Valószínűleg Rolf Nikel nagykövetnek üzentek, aki fél éve azt mondta, hogy az ügyet a két ország között politikai és jogi vonatkozásban is lezárták 1953-ban.

A vitát egy szeptemberi konferencia izzította fel, amelyen napirendre került ez a kérdés. Zdislaw Krasnodebski a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője ezt úgy értelmezte, hogy komoly párbeszéd indulhat pártja követeléséről. Ebből annyi igaz, hogy Jacek Czaputowicz lengyel és Sigmar Gabriel német külügyminiszter az év elején abban maradt, hogy szakértői szinten egyeztethetik a felek álláspontját az ügyben.

A lengyel szakértői delegáció fele egy 850 milliárd dolláros (egyévnyi lengyel GDP 1,4-szerese) követeléssel nyitott: szerinte ennyivel tartoznak még a németek a lengyeleknek. Ezt valószínűleg a PiS elnöke, Lengyelország tényleges vezetője, Jaroslaw Kaczynski szavára alapozta, amelyek szerint az ország soha nem kapott ellentételezést második világháborús szenvedéseiért.

A fotó forrása: Shutterstock.